Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Proste przepisy na dania z dyni. Przepisy na zupę z dyni. Smaczne przepisy na z babeczki, placki i dżemy z dyni! 6.11.2023

OPRAC.:
Norbert Uram
Norbert Uram
Proste przepisy z dyni. Sprawdzone przepisy na zupę, babeczki, placki i dżemy!
Proste przepisy z dyni. Sprawdzone przepisy na zupę, babeczki, placki i dżemy! pixabay.com
Sprawdzone przepisy na dania z dyni na zimę. Sprawdź, nasze przepisy i przygotuj je gościom i rodzinie, a będą zachwyceni! W artykule poniżej przedstawiamy proste przepisy na dania z dyni, które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienie.

Przepisy na dania z dyni

BABECZKI Z DYNI

Składniki:

  • 300 g purée z pieczonej dyni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g mąki
  • 150 g roztopionego wiejskiego masła
  • 60 ml mleka
  • 170 g cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej do miski, dodaj cukier i sól (szczyptę). Następnie połącz składniki. Roztrzepane jajka i purée z dyni połącz w drugiej misce, a następnie dodaj mleko oraz roztopione masło.

Połącz wszystkie składniki (bardzo delikatnie). Pamiętaj, aby do sypkich składników dodać jajka z dynią!

Przygotowane ciasto w foremkach wstaw do piekarnika na około 20 minut.

Po upieczeniu zetrzyj dynię na tarce o grubych oczach i włóż ją do piekarnika, aż powstaną wiórki. Na koniec posyp wiórkami dyni polukrowane babeczki.

ZUPA Z DYNI

Wykonanie:

Obierz i umyj ziemniaki oraz marchewkę i pokrój w kostkę. Następnie obierz i pokrój w kostkę cebulę. Ugotuj, dynię, ziemniaki, marchewki oraz cebulę. Ugotowane warzywa zmiksuj blenderem na krem. Pamiętaj, aby przed podaniem na stół udekorować swoją zupę śmietaną.

UWAGA! Przepis nie zawiera proporcji w celu, aby każdy mógł samodzielnie dostosować odpowiednie dla siebie proporcje.

Dania z dyni na Halloween

TARTA Z DYNIĄ

Składniki:

  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • 2 jajka, sól do smaku
  • 150 g cukru do ciasta
  • 250 ml mleka
  • 500 g miąższu dyni
  • 1 laska cynamonu

Wykonanie:

Na samym początku należy przygotować ciasto.
Do przesianej mąki, należy dodać 50 g cukru, sól oraz miękkie masło pokrojone w drobne kawałki. Całość następnie należy rozetrzeć widelcem. Gdy wszystkie składniki połączą się w tak zwany piasek, dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto zostawiamy w lodówce na około 40 minut. Po upływie tego czasu przygotowane ciasto umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej tortownicy. Po umieszczeniu ciasta w tortownicy przykrywamy je folią aluminiową, a następnie wysypujemy pieczonym grochem. Pieczemy przez 15-20 minut w 200 stopniach.

Następnie przygotowujemy nadzienie.
Obraną i pokrojoną dynię wrzucamy do garnka razem z cukrem, mlekiem oraz cynamonem. Składniki dusimy przez 30 minut.
Po tym czasie należy wyjąć laskę cynamonu i miksować blenderem zawartość garnka do momentu, aż powstanie gładka masa.

Z upieczonego ciasta zabieramy groch oraz folię aluminiową. Na upieczony spód wylewamy dyniową masę. Całość należy zapiekać przez 35-40 minut w 160 stopniach.

PIKANTNE PLACKI Z DYNIĄ

Składniki:

  • dynia
  • szklanka mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • duża cebula
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • szczypta chili i papryki
  • pieprz

Wykonanie:

Należy zetrzeć dynię, cebulę oraz czosnkiem na tarce o drobnych oczkach. Całość następnie wrzucamy do dużej miski, dodając jajka, mąkę i przyprawy. Z powstałej masy formujemy placki i smażymy do momentu, aż nasze placki będą dobrze wysmażone (kilku minut na stronę).

DŻEMY Z DYNI Z IMBIREM

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 2 kg oczyszczonej dyni
  • 400 ml wody (1,6 szklanki)
  • 100 g startego świeżego imbiru
  • 700 g cukru żelującego do dżemów niskosłodzonych 3:1

Wykonanie:

Skórkę z wyparzonych cytryn należy zetrzeć na tarce, następnie z cytryn usunąć biały miąższ i pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie pokrojoną dynię umieszczamy w garnku i dolewamy wodę, miąższ z cytryny oraz starty imbir. Całość gotowaćpod przykryciem do momentu, aż dynia zmięknie. Przed końcem gotowania należy odkryć garnek, aby wyparował nadmiar wody. Ugotowaną dynię zmiksować, po czym dodać cukier oraz skórkę z cytryny. Całość wymieszać i gotować 10 minut, aż cukier się rozpuści. Na koniec należy przełożyć całość do słoiczków i odstawić do góry dnem.

Proste przepisy z dyni

PIKANTNA DYNIA MAKARONOWA

Składniki:

  • 1,3 kg dynia makaronowa
  • kurkuma
  • pół papryczki chilli
  • oliwa z oliwek lub masło
  • natka pietruszki
  • czosnek
  • gałązka rozmarynu

Wykonanie:

Pokrojoną dynię na pół z usuniętymi pestkami smarujemy oliwą i solimy. Następnie wstawiamy dynię do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 200 stopniach. W czasie gdy dynia piecze się w piekarniku, siekamy drobno pietruszkę oraz rozmaryn. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Przygotowane przyprawy wrzucamy na patelnię z podgrzaną oliwą z oliwek. Przyprawy dusimy przez 2-3 minuty. Po 40 minutach wyjmujemy dynię z piekarnika i dzielimy miąższ na nitki, które wrzucamy na patelnie i mieszamy z przyprawami. Całość dusimy 2-3 minuty.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki