Rozpoczął się 15. Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi [PROGRAM]

Dariusz Pawłowski
Dariusz Pawłowski
Grzegorz Gałasiński
W Łodzi w środę rozpoczęła się jubileuszowa, XV edycja Festiwalu Dobrego Smaku, która potrwa do niedzieli, 10 czerwca.

W tym roku lubiane przedsięwzięcie odbywa się pod hasłem „Kuchnie narodowe”. Na miłośników poszukiwania smaków czeka ponad 50 miejsc w mieście (głównie wzdłuż ul. Piotrkowskiej), które rywalizują w trzech kategoriach: danie główne (w cenie 16 zł), desery i napoje oraz koktajle festiwalowe (po 12 zł). Dania oceni anonimowe jury złożone m.in. z profesjonalnych szefów kuchni oraz publiczność w głosowaniu przez aplikację. Zwycięzcy otrzymają Statuetki Dobrego Smaku oraz nagrody rzeczowe. Uroczysta gala rozdania nagród jubileuszowej edycji odbędzie się w czwartek 14 czerwca w Teatrze Nowym im. K. Dejmka.

- W naszym festiwalu uczestniczą całe rodziny, które stawiają sobie za cel odwiedzenie jak największej liczby lokali i spróbowania wielu dań - podkreśla Barbara Sokołowska-Urbańczyk, organizatorka festiwalu. - Chcemy przypomnieć, że różne, odmienne kultury najlepiej poznaje się poprzez próbowanie ich kuchni.

Festiwal Dobrego Smaku to także rozmaite wydarzenia towarzyszące. Są wśród nich m.in. wieczory degustacyjne, warsztaty kulinarne i fotograficzne, Szkoła Dobrego Smaku dla Dzieci z uczestniczkami Junior MasterChef. Ciekawostką jest odbywający się po raz pierwszy Festiwal Książki Kulinarnej, zaplanowany na niedzielę w Manufakturze. Specjalnym gościem wydarzenia będzie zaś Marcin Meller, który w piątek podczas wieczoru gruzińskiego i degustacji potraw będzie wspominał swoje podróże do tego kraju i promował książkę napisaną wspólnie z Anną Dziewit-Meller „Gaumardżos”.

- To taki czas, kiedy nie warto spędzać wieczorów w domowym zaciszu. Zabierzmy zatem swoich znajomych i przyjaciół, i weźmy udział w tym najsmaczniejszym festiwalu w Łodzi - zachęca wiceprezydent miasta Krzysztof Piątkowski.

ZOBACZ JAKIE DANIA, DESERY I KOKTAJLE PRZYGOTOWAŁY ŁÓDZKIE LOKALE: Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi: 54 potrawy z całego świata [LISTA POTRAW I RESTAURACJI]

Program 15. Festiwalu Dobrego Smaku

7 CZERWCA / CZWARTEK

12:00 – do zamknięcia lokali
Konkurs na najlepsze danie / deser+napój / koktajl alkoholowy

18:00 – 21:00 – Warsztaty „Stylizacja i fotografia kulinarna”
_ prowadzenie: Damian Kruhelski, Anna Wojciechowska
_ koszt: 100 zł/os
_ miejsce: Pracownia Tytka, ul. Anyżowa 2a
_ zapisy: [email protected], tel:+48 512 382 321, FB: Pracownia Tytka

18:00 – Uroczysta inauguracja Festiwalu – wstęp z zaproszeniami.
_ miejsce: Book&Cook, Piotrkowska 138/140

8 CZERWCA / PIĄTEK

12:00 – do zamknięcia lokali.
Konkurs na najlepsze danie / deser+napój / koktajl alkoholowy

18:00 – 20:00 – Gotowanie rodziców z dziećmi, „Światowe hity kulinarne” – dietetyka dla niejadków
_ prowadzenie: Magda Makarowska, kiermasz książek oraz spotkanie z autorką
_ koszt: 70 zł (rodzic + dziecko)
_ miejsce: Pracownia Tytka, ul. Anyżowa 2a
_ zapisy: e-miał: [email protected], tel:+48 512 382 321, FB: Pracownia Tytka

18:00 – Kuchnia gruzińska, spotkanie z Marcinem Mellerem i promocja najnowszej książki Opowieści z Gruzji – gotowanie na żywo i degustacja win gruzińskich – Book&Cook_ Piotrkowska 138/140

9 CZERWCA / SOBOTA

12:00 – do zamknięcia lokali
Konkurs na najlepsze danie / deser+napój / koktajl alkoholowy

15:00 – 17:00 – Warsztaty dla dzieci „Przez lądy i morza: Meksyk, Maroko, Indie, Wietnam” – odkrywanie smaków dzieci z różnych kontynentów
_ prowadzenie: Ania Wojciechowska
_ koszt: 35zł/os
_ miejsce: Pracownia Tytka, ul. Anyżowa 2a
_ zapisy: [email protected], tel:+48 512 382 321, FB: Pracownia Tytka

10 CZERWCA / NIEDZIELA

12:00 – 19:00 – Konkurs na najlepsze danie/deser+napój/koktajl alkoholowy

11:00 – 19:00 – Festiwal Książki Kulinarnej KSIĄŻKI ze SMAKIEM
_ miejsce: Food Court, Manufaktura

11:00 – 12.:15 / 13:00 – 14:15 / 15:00 – 16:15 – Szkoła Dobrego Smaku dla Dzieci z udziałem finalistów Master Chef Junior
_ miejsce: Food Court, Manufaktura
_ koszt: 50 zł/os
_ zapisy: [email protected], tel. 509 520 610

14 CZERWCA / CZWARTEK

19:00 – Gala rozdania nagród – najlepsze danie / deser / koktajl alkoholowy – wstęp za zaproszeniami
_ miejsce: Teatr Nowy Duża Sala, ul. Więckowskiego 15

Zobacz też: 27 Festiwal Mediów Człowiek w Zagrożeniu w Muzeum Kinematografii w Łodzi

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie