Rozpoczął się 15. Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi [PROGRAM]

Dariusz Pawłowski
W Łodzi w środę rozpoczęła się jubileuszowa, XV edycja Festiwalu Dobrego Smaku, która potrwa do niedzieli, 10 czerwca.

W tym roku lubiane przedsięwzięcie odbywa się pod hasłem „Kuchnie narodowe”. Na miłośników poszukiwania smaków czeka ponad 50 miejsc w mieście (głównie wzdłuż ul. Piotrkowskiej), które rywalizują w trzech kategoriach: danie główne (w cenie 16 zł), desery i napoje oraz koktajle festiwalowe (po 12 zł). Dania oceni anonimowe jury złożone m.in. z profesjonalnych szefów kuchni oraz publiczność w głosowaniu przez aplikację. Zwycięzcy otrzymają Statuetki Dobrego Smaku oraz nagrody rzeczowe. Uroczysta gala rozdania nagród jubileuszowej edycji odbędzie się w czwartek 14 czerwca w Teatrze Nowym im. K. Dejmka.

- W naszym festiwalu uczestniczą całe rodziny, które stawiają sobie za cel odwiedzenie jak największej liczby lokali i spróbowania wielu dań - podkreśla Barbara Sokołowska-Urbańczyk, organizatorka festiwalu. - Chcemy przypomnieć, że różne, odmienne kultury najlepiej poznaje się poprzez próbowanie ich kuchni.

Festiwal Dobrego Smaku to także rozmaite wydarzenia towarzyszące. Są wśród nich m.in. wieczory degustacyjne, warsztaty kulinarne i fotograficzne, Szkoła Dobrego Smaku dla Dzieci z uczestniczkami Junior MasterChef. Ciekawostką jest odbywający się po raz pierwszy Festiwal Książki Kulinarnej, zaplanowany na niedzielę w Manufakturze. Specjalnym gościem wydarzenia będzie zaś Marcin Meller, który w piątek podczas wieczoru gruzińskiego i degustacji potraw będzie wspominał swoje podróże do tego kraju i promował książkę napisaną wspólnie z Anną Dziewit-Meller „Gaumardżos”.

- To taki czas, kiedy nie warto spędzać wieczorów w domowym zaciszu. Zabierzmy zatem swoich znajomych i przyjaciół, i weźmy udział w tym najsmaczniejszym festiwalu w Łodzi - zachęca wiceprezydent miasta Krzysztof Piątkowski.

ZOBACZ JAKIE DANIA, DESERY I KOKTAJLE PRZYGOTOWAŁY ŁÓDZKIE LOKALE: Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi: 54 potrawy z całego świata [LISTA POTRAW I RESTAURACJI]

Program 15. Festiwalu Dobrego Smaku

7 CZERWCA / CZWARTEK

12:00 – do zamknięcia lokali
Konkurs na najlepsze danie / deser+napój / koktajl alkoholowy

18:00 – 21:00 – Warsztaty „Stylizacja i fotografia kulinarna”
_ prowadzenie: Damian Kruhelski, Anna Wojciechowska
_ koszt: 100 zł/os
_ miejsce: Pracownia Tytka, ul. Anyżowa 2a
_ zapisy: kontakt@pracowniatytka.pl, tel:+48 512 382 321, FB: Pracownia Tytka

18:00 – Uroczysta inauguracja Festiwalu – wstęp z zaproszeniami.
_ miejsce: Book&Cook, Piotrkowska 138/140

8 CZERWCA / PIĄTEK

12:00 – do zamknięcia lokali.
Konkurs na najlepsze danie / deser+napój / koktajl alkoholowy

18:00 – 20:00 – Gotowanie rodziców z dziećmi, „Światowe hity kulinarne” – dietetyka dla niejadków
_ prowadzenie: Magda Makarowska, kiermasz książek oraz spotkanie z autorką
_ koszt: 70 zł (rodzic + dziecko)
_ miejsce: Pracownia Tytka, ul. Anyżowa 2a
_ zapisy: e-miał: kontakt@pracowniatytka.pl, tel:+48 512 382 321, FB: Pracownia Tytka

18:00 – Kuchnia gruzińska, spotkanie z Marcinem Mellerem i promocja najnowszej książki Opowieści z Gruzji – gotowanie na żywo i degustacja win gruzińskich – Book&Cook_ Piotrkowska 138/140

9 CZERWCA / SOBOTA

12:00 – do zamknięcia lokali
Konkurs na najlepsze danie / deser+napój / koktajl alkoholowy

15:00 – 17:00 – Warsztaty dla dzieci „Przez lądy i morza: Meksyk, Maroko, Indie, Wietnam” – odkrywanie smaków dzieci z różnych kontynentów
_ prowadzenie: Ania Wojciechowska
_ koszt: 35zł/os
_ miejsce: Pracownia Tytka, ul. Anyżowa 2a
_ zapisy: kontakt@pracowniatytka.pl, tel:+48 512 382 321, FB: Pracownia Tytka

10 CZERWCA / NIEDZIELA

12:00 – 19:00 – Konkurs na najlepsze danie/deser+napój/koktajl alkoholowy

11:00 – 19:00 – Festiwal Książki Kulinarnej KSIĄŻKI ze SMAKIEM
_ miejsce: Food Court, Manufaktura

11:00 – 12.:15 / 13:00 – 14:15 / 15:00 – 16:15 – Szkoła Dobrego Smaku dla Dzieci z udziałem finalistów Master Chef Junior
_ miejsce: Food Court, Manufaktura
_ koszt: 50 zł/os
_ zapisy: kasia@festiwaldobregosmaku.eu, tel. 509 520 610

14 CZERWCA / CZWARTEK

19:00 – Gala rozdania nagród – najlepsze danie / deser / koktajl alkoholowy – wstęp za zaproszeniami
_ miejsce: Teatr Nowy Duża Sala, ul. Więckowskiego 15

Zobacz też: 27 Festiwal Mediów Człowiek w Zagrożeniu w Muzeum Kinematografii w Łodzi

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3