PIERNIK NA ŚWIĘTA PRZEPIS NA PIERNIK SIOSTRY BARBARY
Wypiekam 50 może 60 sztuk z 12 kilogramów mąki - mówi siostra Barbara Kłos. - Są w specjalnych papierowych foremkach i prezentują się ładnie. Mam specjalny, tylko mój, przepis na pierniki.
Siostra Barbara piecze także sernik dla sióstr. Wcześniej wypiekała małe pierniczki o różnych kształtach. Poszło na to 25 kilogramów mąki.
Nasze pierniczki będą raczej szybko zjedzone między innymi przez nas - mówi siostra Barbara. Nie wieszamy ich na choince, obdarowujemy nimi naszych dobroczyńców, przyjaciół klasztoru, bliskich i naszych znajomych. Pieczemy ich zawsze dużo z 25 kg mąk, choć bywało i więcej.
Oczywiście pieczemy je nie jednego dnia tylko stopniowo, zaczynamy od połowy listopada żeby zdążyć je polukrować. Potem dekorujemy lukrem na kolorowo… Jest to praca wspólnotowa, a ile przy tym zabawy, radości i śmiechu. Takie wspólne "siostrzane akcje" bardzo nas Siostry do siebie zbliżają, bardziej się poznajemy i integrujemy. Przepisów na pierniczki jest mnóstwo… różnią się składnikami jakie się dodaje i czasem leżakowania ciasta. Zdradzę pewien mój sekret… Otóż okazuje się, że najważniejszym składnikiem nie są przyprawy korzenne ani nie jest to miód… tylko włożone w ciasto „serducho” takie urszulańskie serce i w każdym pierniku naszego serca bez liku…
Przepis na wyjątkowe pierniki siostry Barbary
Składniki:
- 1 kg mąki + 1 szklanka mąki
- 20 dag tłuszczu (masło lub margaryna)
- 1 łyżka smalcu (trzyma wilgoć)
- 0,5 szkl. oleju
- 6 jajek
- 1 szkl. miodu
- 1 szkl. cukru
- 0,5 szkl. śmietany kwaśnej i raczej gęstej
- 2 łyżeczki amoniaku lub proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 2 opakowania przyprawy do piernika.
Przygotowanie pierników krok po kroku
0,5 szklanki cukru zrumienić na karmel, zdjąć z gazu, wlać 0,5 szklanki gorącej wody (ostrożnie, bo może pryskać, trzeba mieć przygotowaną przykrywkę), dodać miód i wymieszać - całość będzie płynna. 3 całe jajka + 3 żółtka ubić z resztą cukru. Do mąki dodać sodę, amoniak lub proszek, rozpuszczony, ostudzony tłuszcz, olej i smalec, dodać resztę składników i wymieszać. Wyrobić ciasto na 1 dzień wcześniej, postawić w chłodnym miejscu i na drugi dzień piec.
Ciasto rozwałkować na 1/2 cm (można podsypywać niewielką ilością mąki ) i wykrawać pierniczki foremkami. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. Po upieczeniu ozdabiać wedle uznania.
Stan klęski żywiołowej zostanie wprowadzony
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?