Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smakujemy Niepodległość 2023. Festiwal Dobrego Smaku odbędzie się od 9 do 11 listopada. Gęś, kaczka, jabłka. Co można zjeść?

Matylda Witkowska
Matylda Witkowska
Wideo
od 16 lat
W czwartek (9 listopada) rozpoczyna się festiwal kulinarny Smakujemy Niepodległość 2023. To okazja, by spróbować dań z gęsiny, kaczki i jabłek.

Festiwal Smakujemy Niepodległość 2023. To okazja by spróbować dań z gęsi, kaczek i jabłek

Festiwal kulinarny Smakujemy Niepodległość to specjalna, jesienna edycja popularnego Festiwalu Dobrego Smaku. Co roku w listopadzie organizatorzy zachęcają, by uczcić rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości wizytą w restauracji i degustacją sezonowych dań, wykorzystujących tradycyjne składniki jesiennej kuchni polskiej w nowej odsłonie.

Co można zjeść na festiwalu? Sprawdź listę dań w galerii zdjęć:

W tym roku festiwal Smakujemy Niepodległość będzie trwał cztery dni, od najbliższego czwartku (9 listopada) do niedzieli 12 listopada. W tym czasie 20 restauracji z Łodzi Pabianic, Cesarki pod Strykowem, a nawet z Warszawy, będą serwować specjalne potrawy z wykorzystaniem gęsiny, mięsa kaczki i jabłek, a także jabłkowe desery.

Do wyboru są dania w różnych cenach. Na przykład restauracja Nitka (ul. Piotrkowska 56) zaprasza na deser o nazwie „dekonstrukcja szarlotki” w cenie 19 zł, a bistro Szykier (ul. Północna 1/3) poleca Pana Sernika Jabłuszko czyli „delikatny cynamonowy sernik z toppingiem na bazie zielonych jabłek z bitą śmietaną i słonym karmelem” w cenie 18 zł.

Dania główne są droższe. Działająca w Ogrodach Geyera Obiecana Cafe (ul. Piotrkowska 295) przygotuje pyzy nadziewane gęsią z warzywami w bulionie z dzikiego ptactwa w cenie 33 zł za porcję, natomiast Len w Off Piotrkowskiej ( ul. Piotrkowska 138/140) zaserwuje konfitowaną pierś z gęsi na risotto dyniowym z musem z prażonych jabłek, musem z pieczonych buraków oraz chrupiącym jarmużem w cenie 99 zł za porcję.

Festiwalowe dania znajdziemy w restauracjach: Bawełna, Boho, Delight, Imber, Kolektyw, Len, La Vende, Marco, Nitka, Obiecana, Powidok, Rajskie Manu, Spółdzielnia, Szpulka, Ukryte Rzeki, Wish Sandwich w Łodzi, w restauracji Zielona w Pabianicach, Róża Wiatrów w Cesarce oraz w Spółdzielni w Warszawie.

Sprawdź zdjęcia festiwalowych dań, i ich ceny w galerii zdjęć:

Organizatorzy zachęcają do spróbowania jak największej liczby dań i oddania głosu na najlepsze danie mięsne, deser oraz na najlepszą obsługę. Głosować można przez stronę festiwaldobregosmaku.eu od godz. 13 w czwartek do godz. 20 w niedzielę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki