Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na pączki. Pyszne pączki na Tłusty Czwartek? Przepis na domowe pączki

Norbert Uram
Norbert Uram
Tłusty czwartek w tym roku przypada na 24 lutego. Z tej okazji przedstawiamy prosty i sprawdzony przepis na pyszne, puszyste pączki. W naszej galerii znajdziesz sprawdzony przepis na przepyszne domowe pączki.
Tłusty czwartek w tym roku przypada na 24 lutego. Z tej okazji przedstawiamy prosty i sprawdzony przepis na pyszne, puszyste pączki. W naszej galerii znajdziesz sprawdzony przepis na przepyszne domowe pączki. pixabay.com
Tłusty czwartek. Czas poznać przepis na pączki. Tłusty czwartek w tym roku przypada na 16 lutego. Z tej okazji przedstawiamy prosty i sprawdzony przepis na pyszne, puszyste pączki. W naszej galerii znajdziesz sprawdzony przepis na przepyszne domowe pączki.

PRZEPIS NA DOMOWE PĄCZKI

Pyszne domowe pączki pozwolą nam na uniknięcie tradycyjnych kolejek na tłusty czwartek. Sprawdź, jak przygotować w prosty sposób pączki na tłusty czwartek.

DOMOWE PĄCZKI - LISTA ZAKUPÓW

Co jest potrzebne do przygotowania domowych pączków?

SKŁADNIKI NA PĄCZKI

  • cukier - 70 g
  • cukier waniliowy - 5 g
  • drożdże - 20 g
  • esencja migdałowa - 0,5 g
  • esencja rumowa - 2 g
  • filiżanka cukru pudru
  • jajko - 1 sztuka
  • kandyzowana skórka pomarańczy
  • marmolada - 200 g
  • masło - 60 g
  • mleko - 110 g
  • mąka pszenna - 500 g + 50 g na posypkę
  • cytryna - 1/2 sztuki
  • smalec - 200 g
  • żółtko - 3 sztuki

DOMOWE PĄCZKI - JAK PRZYGOTOWAĆ?

Wpierw musimy wyrobić ciasto drożdżowe. Będziemy do tego potrzebować: mąki, mleka, masła, jaj oraz żółtek i cukru, oraz oczywiście drożdży. Do całości dodajemy esencję migdałową, a także cukier wanilinowy.

Wyrobione ciasto odstawiamy na 1-2 h (do wyrośnięcia). Gdy ciasto wyrośnie, zabieramy się za przygotowanie kształtu naszych pączków. Ciasto musimy przegnieść kilka razy, a następnie rozwałkować.

Następnie wycinamy (np. za pomocą szklanki) nasze pączki. Na jedną z wyciętych części nakładamy marmoladę, druga przykrywamy i formujemy w kule. Nasze uformowane pączki zostawiamy do wyrośnięcia.

W tym czasie możemy przygotować polewę z wody po cukrze pudrze z dodatkiem soku z cytryny oraz otartej skórki cytryny.

Po wyrośnięciu ciasta, pączki smażymy na smalcu, w temperaturze ok. 175ºC.

Gotowe pączki dekorujemy wcześniej przygotowaną polewą oraz dekorujemy kostkami kandyzowanej pomarańczy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki