9/13
Placki ziemniaczane z dodatkiem selera Barbary Stachurskiej...
fot. pixabay.com

Placki ziemniaczane z dodatkiem selera Barbary Stachurskiej

Składniki
ok. kg ziemniaków
cebula
mąka ziemniaczana (łyżka)
szczypta proszku do pieczenia
2 jajka
seler ze słoika
smalec
sól, pieprz

Wykonanie

Ziemniaki zetrzeć na tarce, cebule pokroić w kostkę, dodać do startych ziemniaków. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i słoiczek selera. Dodać szczyptę proszku do pieczenia, 2 jajka, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu, aż będą rumiane i chrupiące. Takie placki są lżejsze i trochę mniej kaloryczne niż placki klasyczne. Mają również ciekawy smak.

Czytaj też: Najlepsze przepisy z ziemniakami. Sprawdź TOP 10 >>>

10/13
Pierogi z kaszanką i ziemniakami gorlickich gospodyń...
fot. archiwum

Pierogi z kaszanką i ziemniakami gorlickich gospodyń

Składniki na ciasto
1 kg mąki pszennej
100 ml oleju lub 1/2 kostki roztopionej margaryny
1 całe jajko
1 łyżeczka soli
3 szklanki gorącej wody

Składniki na farsz
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1/2 kg dobrej kiszki wiejskiej
1/2 kg słoniny
3 cebule pokrojone w kostkę

Wykonanie

Ciasto. Z podanych składników wyrobić ciasto. Następnie ciasto włożyć do foliowego woreczka i zostawić na godzinę na stolnicy.
Farsz. Słoninę pokroić w kostkę, wyłożyć na patelnię, podsmażyć z cebulą na złoty kolor. Połowę tłuszczu zostawić do okraszenia pierogów. Drugą połowę tłuszczu dodać do zmielonych ziemniaków i lekko ogrzanej kiszki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, wystudzić.
Ciasto rozwałkować, wykrawać z niego kwadraty, na które nakładać farsz. Wrzucać pierogi na lekko osoloną, gotującą się wodę. Gotować ok.5 min. Po ugotowaniu okrasić je słoniną z cebulą. Świetnie smakują przypieczone na patelni.

Czytaj też: Najlepsze przepisy z ziemniakami. Sprawdź TOP 10 >>>

11/13
Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą Justyny Kalemby z...
fot. archiwum

Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą Justyny Kalemby z Brzezinki

Składniki
2 kg ziemniaków
2-3 cebule
30-40 dag dobrego boczku
sól, pieprz

Wykonanie
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Cebule obrać i pokroić w piórka. Boczek pokroić w kostkę. Na dnie naczynia żaroodpornego układać warstwowo: posolone i popieprzone plastry ziemniaków, cebulę i boczek. Układać aż do skończenia składników, kończąc ziemniakami.
Zapiekankę wstawić na około dwie godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Czytaj też: Najlepsze przepisy z ziemniakami. Sprawdź TOP 10 >>>

12/13
Kulasina, czyli danie z tartych ziemniaków Marii Jabcoń ze...
fot. Adam Wojnar

Kulasina, czyli danie z tartych ziemniaków Marii Jabcoń ze Skomielnej

Składniki
2 litry wody
3 kg ziemniaków
płaska stołowa łyżka soli
pół szklanki mąki razowej
pół szklanki zwykłej mąki
20 dag boczku
20 dag słoniny
garść kapusty z kwaśnicą

Wykonanie

W garnku zagotować wodę z solą. Umyte i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych otworach. Utarte ziemniaki następnie odcisnąć przez lnianą ściereczkę i pozostawić do osadzenia się krochmalu na spodzie.
Na wrzącą wodę wrzucić starte i odciśnięte ziemniaki, mieszając bez przerwy rogolką ( to ludowe drewniane kuchenne narzędzie, przypominające ubijak, tyle tylko, że jest zakończona drewnianą kulistą rozetą).
Gotować na wolnym ogniu około godziny, nie zapominając o mieszaniu. 
Pod koniec gotowania dodawać stopniowo mąkę i odstany krochmal. Dobrze mieszając, gotować jeszcze przez chwilę.
Ugotowaną kulasinę układać na talerz tak, by na środku zostawić miejsce na mocankę (dodatek do potrawy).
Równolegle z przygotowywaniem kulasiny można przygotować skwarki, topiąc na patelni słoninę i boczek. Osobno należy zagotować kapustę z kwaśnicą.
Na wcześniej wyłożoną kulasinę nałożyć skwarki z tłuszczem i dolać kwaśnicy.
Kulasinę można podać także z sosem grzybowym lub mlekiem.

Czytaj też: Najlepsze przepisy z ziemniakami. Sprawdź TOP 10 >>>

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Deszcz nie pada w Łodzi od kilkunastu dni. Czy miastu zagraża susza?

Deszcz nie pada w Łodzi od kilkunastu dni. Czy miastu zagraża susza?

Osiemnastka Manufaktury! Będzie się działo. Impreza potrwa trzy dni!

Osiemnastka Manufaktury! Będzie się działo. Impreza potrwa trzy dni!

Zakupy na rynku będziemy robić do końca sierpnia 2026 roku. Co dalej nikt nie wie!

Zakupy na rynku będziemy robić do końca sierpnia 2026 roku. Co dalej nikt nie wie!

Zobacz również

Nowi wiceprezydenci Łodzi powołani. Dlaczego nominowano ich tak późno? ZDJĘCIA/FILM

GORĄCY TEMAT
Nowi wiceprezydenci Łodzi powołani. Dlaczego nominowano ich tak późno? ZDJĘCIA/FILM

Zakupy na rynku będziemy robić do końca sierpnia 2026 roku. Co dalej nikt nie wie!

Zakupy na rynku będziemy robić do końca sierpnia 2026 roku. Co dalej nikt nie wie!