Organizatorzy festiwalu pragną zwrócić uwagę uczestników na ideę „fine dining”, czyli sztuki restauracyjnej na najwyższym poziomie, od wysokiej jakości produktów, poprzez precyzyjnie dopracowany wygląd dania, po elegancko przygotowane stoły i profesjonalną obsługę kelnerską. Festiwal Fine Dining Week odbywa się w duchu #RespectFood.
- Każdego roku marnuje się około jednej trzeciej światowej żywności - podkreślają organizatorzy imprezy. - Każdy z nas wyrzuca rocznie co najmniej 200 kg jedzenia. Formuła rezerwacji sprawia, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie trwania festiwalu nie marnuje się ani trochę żywności.
W Łodzi w festiwalu biorą udział restauracje: Fatamorgana, Filharmonia Smaku, Lokal, Powidok, Quale, Tabu oraz Wzorcownia by W. Bober w Pabianicach. Pięciodaniowe menu degustacyjne oferowane jest w cenie 129 zł za osobę. Farina Bianco zaprosi też na degustację win w ciemności, a Affogato - fine dining od kuchni. Szczegóły na finediningweek,pl.
Zmarł Jan Ptaszyn Wróblewski
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?