Właściwości zdrowotne grzybów. Zastosowanie grzybów w profilaktyce, walce z rakiem, antybiotykoopornymi bakteriami i wirusami

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Grzyby to nie tylko smaczny składnik dań, bo również niezwykle cenny składnik diety. Właściwości grzybów obejmują m.in. działanie stymulujące odporność organizmu, obniżające poziom glukozy i cholesterolu we krwi, a nawet przeciwbólowe i chroniące wątrobę! Sprawdź, jakie korzyści zapewnia jedzenie 15 gatunków grzybów, zarówno leśnych, jak i hodowlanych! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Grzyby to nie tylko smaczny składnik dań, bo również niezwykle cenny składnik diety. Właściwości grzybów obejmują m.in. działanie stymulujące odporność organizmu, obniżające poziom glukozy i cholesterolu we krwi, a nawet przeciwbólowe i chroniące wątrobę! Sprawdź, jakie korzyści zapewnia jedzenie 15 gatunków grzybów, zarówno leśnych, jak i hodowlanych! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. strelok/123RF
Grzyby to niedocenione źródło związków zwalczających komórki nowotworowe, a także wirusy, bakterie i inne chorobotwórcze mikroby. Zarówno grzyby jadalne, jak i te stosowane wyłącznie w celach medycznych, nie tylko chronią organizm przed rozwojem chorób zapalnych, ale też wspomagają ich leczenie. Sprawdź, które z grzybów europejskich i azjatyckich mają najcenniejsze właściwości i jakich terapiach są stosowane.

Grzyby są nie tylko smacznym składnikiem potraw – wiele z nich, w tym te kulinarnie, to wciąż niedocenione źródło leczniczych związków, które chronią organizm przed chorobami rozwijającymi się na tle zapalnym, a także wspomagają ich leczenie.

W medycynie Azji stosuje się ponad 100 odmian grzybów leczniczych, głównie w chorobach płuc i raku. W Japonii i Chinach są uznawane za skuteczny lek przeciwnowotworowy i stosowane z powodzeniem od ponad 30 lat, zwłaszcza wspomagająco przy chemioterapii i naświetlaniach. Pozyskiwane z nich ekstrakty i substancje czynne nie tylko zmniejszają szkodliwe efekty tych zabiegów, ale też zapobiegają nawrotom choroby i wydłużają życie pacjentów.

Grzyby – zarówno te leśne, jak i hodowlane, znane są z właściwości immunomodulujących, ochronnych w stosunku do wątroby, przeciwbólowych, przeciwcukrzycowych, przeciwmiażdżycowych, zwalczających wirusy, bakterie, a nierzadko też grzyby chorobotwórcze.

Gatunki lecznicze mogą być stosowane w ramach trapii wspomagającej razem z antybiotykami i szczepionkami, a przy tym są całkowicie bezpieczne nawet dla kobiet w ciąży (z wyjątkiem uszaka bzowego i pokrewnych mu gatunków).

Sprawdź, na jakie problemy zdrowotne pomagają grzyby należące do 15 najcenniejszych gatunków!

Zobacz także:

ZOBACZ: Za co można dostać mandat podczas zbierania grzybów?

Wideo

Materiał oryginalny: Właściwości zdrowotne grzybów. Zastosowanie grzybów w profilaktyce, walce z rakiem, antybiotykoopornymi bakteriami i wirusami - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie