W skrócie
Ciasto leśny mech smakuje wyśmienicie i ma piękny kolor. Swoją bajkową barwę zawdzięcza szpinakowi, który dodaje się bezpośrednio do ciasta. Nie martw się, jeśli nie lubisz szpinaku. Nie będzie on wyczuwalny w smaku! Wilgotne i miękkie ciasto przełożone jest kremem ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Warto dodać do niego cukier waniliowy lub waniliową pastę. Górę wypieku dekorujemy pokruszonym ciastem i świeżymi owocami.
Zobacz w galerii, jak przygotować pyszne ciasto leśny mech
Przepis na ciasto leśny mech
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Porcja na blaszkę 23 × 33 cm.
Poziom trudności: średni.
Składniki:
- 4 duże jajka,
- 120 ml oleju rzepakowego,
- niecała szklanka cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru waniliowego 16 g.
Krem:
- 500 g serka mascarpone schłodzonego,
- 500 ml śmietanki 36% schłodzonej,
- 4 łyżki cukru pudru,
- opakowanie cukru waniliowego 16 g,
- opcjonalnie 1 śmietan-fix,
- owoce do dekoracji: maliny, truskawki, borówki, porzeczki, ziarenka granatu.
Zobacz także: Ciasto monte. Przepis na wyśmienite ciasto z pysznym orzechowo-czekoladowym kremem. Smakuje jak popularny deser
Jak zrobić ciasto leśny mech?
- Zacznij od przygotowania szpinaku: szpinak rozmroź i odciśnij dokładnie z wody za pomocą ręcznika papierowego.
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
- Wlej olej wąskim strumieniem, by połączył się z ubitymi jajkami.
- Następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj szpinak.
- Na koniec dodaj do ciasta mąkę i proszek do pieczenia.
- Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz leśny mech ok. 35 min w 170 stopniach Celsjusza.
- Gotowe ciasto wystudź.
- Przygotuj krem: zacznij od ubicia śmietanki z cukrem i jeśli tego używasz dodaj śmietan-fix.
- Do miski przełóż serek mascarpone i wymieszaj łyżką.
- Stopniowo dodawaj ubitą śmietanę i mieszaj łyżką lub mikserem na małych obrotach.
- Zetnij górną część ciasta jeśli zrobiła Ci się na nim górka lub zetnij boczny pasek około 2 cm.
- Wydrąż z odciętej części zielone ciasto do osobnej miseczki.
- Na spód ciasta wyłóż krem, a wierzch posyp odłożonym zielonym ciastem.
- Schowaj całość do lodówki na około 1 godzinę.
- Przed podaniem udekoruj leśny mech owocami.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?