Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

ZS Przemysłu Spożywczego w Łodzi. Technik przetwórstwa mleczarskiego nowym zawodem [ZDJĘCIA]

Maciej Kałach
Maciej Kałach
Trzecioklasiści z gimnazjów: pojawia się nowy zawód. Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego oferuję naukę na technika przetwórstwa mleczarskiego.

Przed czerwcową rekrutacją do szkół ponadgimnazjalnych swoje dwie nowości zaprezentował dziś (19 maja) Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, czyli znany łódzki „Spożywczak", czasem zwany też słodko „Cukiernikiem”. W ZSPS będzie można się uczyć od września w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego. Partnerem nowego oddziału została Łódzka Spółdzielnia Mleczarska Jogo.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Jedzenie w szkołach. Drożdżówki powrócą do jadłospisu uczniów?

Druga nowość to tak zwany „eksperyment pedagogiczny”, czyli nauka w zawodzie, który jeszcze nie widnieje w spisie ministerstwa edukacji, ale właśnie pomyślny przebieg eksperymentu ma do tego doprowadzić.

Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz

Najlepsi młodzi cukiernicy i piekarze w Łodzi [ZDJĘCIA+FILM]

„Spożywczak” chce eksperymentować z przyszłym zawodem technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności, we współpracy z zakładami spożywczymi, pod opieką Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej.

Wczoraj, podczas uroczystości ogłaszania nazw nowych specjalności, doszło do podpisania umowy szkoły z partnerami (oprócz Jogo są to od wczoraj: Izba Rzemieślnicza, Zakłady Przetwórstwa Mięsnego „Zbyszko”, ZPM PAMSO SA, Dakri Dystrybucja Sp. z o.o., Vandemoortele Sp. z o.o., Hort Cafe Sp.j. i Bierhalle Browar Restauracja).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki