MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Błyskawiczna surówka z kapusty pekińskiej. Tak dobra, że znika w mgnieniu oka. Najlepszy przepis na zdrowy i pyszny dodatek do obiadu

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Surówka z kapusty pekińskiej jest prosta w wykonaniu i bardzo zdrowa. Zobacz, jak ją przygotować krok po kroku. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Surówka z kapusty pekińskiej jest prosta w wykonaniu i bardzo zdrowa. Zobacz, jak ją przygotować krok po kroku. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na szybką i pyszną surówkę z kapusty pekińskiej. Jest bardzo zdrowa, chrupiąca, wyrazista w smaku i łatwa do przygotowania. To prawdziwa bomba witaminowa! Możesz podać ją do kotletów schabowych, pieczonego mięsa, smażonej ryby czy zjeść na przekąskę. Przekonaj się, jak pysznie smakuje i wypróbuj przepis na surówkę do obiadu.

Spis treści

Szybka surówka do obiadu

Szukasz pomysłu na szybki do przygotowania dodatek do obiadu? Polecam niezawodną surówkę z kapusty pekińskiej. Robi się ją w 15 minut! Kapustę pekińską łączymy z pomidorami, cebulą i słodką kukurydzą. Do tego dochodzi duża garść natki pietruszki, która stanowi nieocenione źródło witaminy C. To naprawdę bardzo smaczne. Koniecznie wypróbuj.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

liczba porcji dla 4 osób,
czas wykonania: 15 minut,
stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • kapusta pekińska,
  • 3 pomidory,
  • puszka kukurydzy,
  • cebula,
  • garść świeżej natki pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy?

Przygotowanie:

  1. Zacznij od umycia wszystkich warzyw i odcedzenia kukurydzy.
  2. Pomidory natnij (jak na zdjęciu w galerii) i zalej wrzątkiem, po dwóch minutach odcedź, obierz i pokrój.
  3. Kapustę pekińską posiekaj, przełóż do salaterki i nieco posól.
  4. Cebulę pokrój w kostkę, a natkę pietruszki posiekaj.
  5. Połącz wszystkie warzywa w misce, polej oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Surówka z kapusty pekińskiej – właściwości zdrowotne i kalorie

Surówki i sałatki z warzyw to samo zdrowie. Jak najczęściej powinniśmy wzbogacać nasz obiad o tradycyjną surówkę z warzyw. Pozwoli to dostarczyć organizmowi sporą dawkę cennego błonnika, a także witamin i minerałów.

Kapusta pekińska jest zdrowa i niskokaloryczna, 100 g zawiera ok. 40 kcal. Ma dużo witaminy C, witaminy A i B.

Kapusta pekińska jest bogatym źródłem witamin i minerałów oraz aktywnych związków. Znajdują się w niej m.in. karoteny, tiocyjaniany, indolo-3-karbinol, luteina, zeaksantyna, sulforafan i izotiocyjaniany. Jest bogatym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Badania naukowe sugerują, że zawarte w niej związki pomagają chronić organizm przed rakiem piersi, okrężnicy i prostaty oraz pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu we krwi – podkreśla Marta Siesicka-Osiak w artykule na Stronie Zdrowia.

Ciekawostka: kapusta pekińska pochodzi z północnych Chin i Japonii. Uprawia się ją w umiarkowanym klimacie. Co ciekawe, doczekała się nawet swojego pomnika w chińskim mieście Suzhou, niedaleko Szanghaju.

Wypróbuj także: Pyszna i wyrazista surówka z kapusty pekińskiej i papryki – zrobisz ją bez problemu

Surówka z kapusty pekińskiej jest prosta w wykonaniu i bardzo zdrowa. Zobacz, jak ją przygotować krok po kroku. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Błyskawiczna surówka z kapusty pekińskiej. Tak dobra, że zni...

Sprawdź także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Błyskawiczna surówka z kapusty pekińskiej. Tak dobra, że znika w mgnieniu oka. Najlepszy przepis na zdrowy i pyszny dodatek do obiadu - Strona Kuchni

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki