Spis treści
Najlepsze surówki z ogórkami. Są pyszne i zdrowe
Szukasz pomysłu na zdrowy i pyszny dodatek do letniego obiadu? Mamy dla ciebie kilka propozycji. Zebraliśmy 7 przepisów na wyśmienite surówki z ogórkami. Pod każdym zdjęciem w galerii znajdziesz link do przepisu z dokładnymi wskazówkami, jak krok po kroku je przygotować. Sprawdź i koniecznie wypróbuj.
Polecane surówki z ogórkami:
- Surówka z ogórków i cukinii
- Surówka z ogórków i młodej kapusty
- Surówka z ogórkami, sałatą lodową i jogurtowym sosem
- Mizeria w wersji fit
- Surówka z ogórków w czosnkowym sosie
- Ogórki po japońsku
- Surówka z ogórków kiszonych lub małosolny
Dlaczego warto jeść ogórki?
Sezon ogórkowy trwa od początku lipca i trwa do końca września. Warto wykorzystać ten czas i jak najczęściej sięgać po to zdrowe i pyszne warzywo.
Ogórek to niskokaloryczne warzywo, które dostarcza zaledwie 14 kcal w 100 g. Zawiera duże ilości rozpuszczalnego błonnika. Choć w aż 96 proc. składa się z wody, to dostarcza także sporych ilości witamin i składników minerałów – czytamy w artykule Marty Siesickiej-Osiak na Stronie Zdrowia.
Ogórki dostarczają nam m.in. witaminę C, potas, magnez, a także pomagają dobrze nawodnić organizm. Mają korzystny wpływ na układ pokarmowy, ciśnienie krwi, cerę oraz sylwetkę – w 100 g obranego ze skórki ogórka jest jedynie 12 kcal.
Co można zrobić z ogórków? Sprawdzone przepisy
Ogórki można wykorzystać w kuchni do wielu pysznych przepisów. Latem zdecydowanie warto przygotować z nich surówki i sałatki.
Pysznie smakuje sałatka ziemniaczana z ogórkiem, jajkiem i rzodkiewką, którą z powodzeniem można podać na piknik czy do potraw z grilla. Warta przygotowania jest także sałatka z serkiem wiejskim, ogórkiem i pomidorem. To doskonała opcja na letnie śniadanie dla zabieganych – jej wykonanie zajmuje jedynie kilka minut i jest bardzo proste.
Na obiad można podać tradycyjną zupę ogórkową. W ciepłe dni szybko zrobisz lekki chłodnik ogórkowy. Przygotowanie takiej orzeźwiającej zupy jest bardzo proste. Wystarczy zetrzeć ogórki, doprawić i wymieszać z maślanką, kefirem lub jogurtem naturalnym.
Młode ogórki są również doskonałe do przetworów. Bardzo popularne i szybkie do zrobienia są ogórki małosolne, które można już jeść po kilku dniach. Warto także zrobić klasyczne kiszone ogórki, którymi będzie można cieszyć się całą zimę.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?