Co zrobić jak bigos będzie za kwaśny lub zbyt słony? Bigos na święta z kapusty kiszonej i białej. Zbyt kwaśny bigos: co zrobić? 24.12.2020

Dariusz Pawłowski
Dariusz Pawłowski
Bigos staropolski przygotowuje się z kiszonej i białej kapusty, różnych rodzajów mięs, kiełbasy, boczku, grzybów, śliwek i czerwonego wina.Kliknij dalej po kolejne informacjeZobacz również! Wigilia, kapusta z grzybami i kapusta z grochem. Najlepsze przepisy. Przepisy na święta: kapusta na WigilięPoznaj najlepsze przepisy na potrawy z karpia na święta. Karp na Wigilię i Boże Narodzenie! Pyszny karp na WigilięNajzdrowsze wigilijne produkty. Sprawdź, co dobrego mają w sobie tradycyjne dania podawane na Wigilię świąt Bożego Narodzenia!
Bigos staropolski przygotowuje się z kiszonej i białej kapusty, różnych rodzajów mięs, kiełbasy, boczku, grzybów, śliwek i czerwonego wina.Kliknij dalej po kolejne informacjeZobacz również! Wigilia, kapusta z grzybami i kapusta z grochem. Najlepsze przepisy. Przepisy na święta: kapusta na WigilięPoznaj najlepsze przepisy na potrawy z karpia na święta. Karp na Wigilię i Boże Narodzenie! Pyszny karp na WigilięNajzdrowsze wigilijne produkty. Sprawdź, co dobrego mają w sobie tradycyjne dania podawane na Wigilię świąt Bożego Narodzenia! 123RF
Tradycyjny bigos należy do najchętniej spożywanych potraw świątecznych. I choć mówi się, że najlepszy jest ten, nad którym "pracuje" się przez kilka dni, jego przygotowanie nie należy wcale do wyjątkowo trudnych. Ze względu na używane do przygotowania bigosu składniki może się jednak przydarzyć nieszczęście - danie okaże się za kwaśne lub zbyt słone. Jak sobie poradzić w takiej sytuacji?

Bigos na święta. Co zrobić, gdy świąteczny bigos wyjdzie nam zbyt kwaśny lub zbyt słony?

Tradycyjny bigos należy do najchętniej spożywanych potraw świątecznych. I choć mówi się, że najlepszy jest ten, nad którym "pracuje" się przez kilka dni, jego przygotowanie nie należy wcale do wyjątkowo trudnych. Ze względu na używane do przygotowania bigosu składniki może się jednak przydarzyć nieszczęście - danie okaże się za kwaśne lub zbyt słone. Jak sobie poradzić w takiej sytuacji?

Przepisów na dobry bigos, różniących się często niuansami, jest tyle, co kucharzy. W każdej niemal rodzinie jest też znawca bigosu, który trzyma się swojej ortodoksyjnej wersji, nie uznając innych.

W najpowszechniejszej jednak opinii bigos przygotowuje się z kiszonej i białej kapusty, z dodatkiem różnych mięs, kiełbasy, boczku, grzybów, suszonych śliwek i czerwonego wina. Bigos powinien być długo gotowany, a następnie można go wielokrotnie zamrażać (albo odstawiać zimą na balkon) i odgrzewać. Niektórzy uznają, że dopiero wtedy jest najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny.

Niestety, długotrwały proces przygotowywania bigosu i użycie tak różnorodnych składników powoduje, że nie wszystkich elementów możemy dopilnować z należytą uwagą i nasze danie będzie zbyt kwaśne, słone lub nawet przypalone. Jak wówczas uratować nasz bigos?

Zobacz na kolejnych slajdach naszej galerii

Gdy świąteczny bigos wyjdzie nam zbyt kwaśny lub zbyt słony?

  • Bigos przyrządza się mniej więcej z tej samej ilości kapusty kiszonej i kapusty białej. Może się jednak przydarzyć, że gotowy bigos okaże się zbyt kwaśny. Smak poprawi wówczas dodanie słodkiej kapusty, miodu, większej liczby suszonych śliwek lub powideł śliwkowych, w ostateczności nawet cukru. Można również dołożyć duszoną cebulę. Innym sposobem jest dodanie szczypty sody oczyszczonej.
  • Śliwki suszone doskonale ratują smak bigosu. Warto je dzień wcześniej zalać winem i odstawić. Muszą być dobrej jakości, a dodawane do ugotowanego bigosu mogą pomóc, gdy danie jest zbyt kwaśne.
  • Skarbem ratującym za kwaśny bigos jest miód. Można zastosować każdy miód (choć szczególnie polecany jest gryczany), a nawet miód pitny. Trzeba jednak dodawać go ostrożnie i nie doprowadzić do tego, by bigos ze zbyt kwaśnego, zrobił się... za słodki.
  • Gdy bigos jest za słony, dodajmy do potrawy surowego ziemniaka, który "wciągnie" nadmiar soli. Przed podaniem dania ziemniaka oczywiście usuwamy. Zawsze pomocne może też być dodanie poszatkowanej świeżej kapusty - ale wówczas bigos musimy trochę jeszcze pogotować.
  • Długotrwałe gotowanie bigosu, a następnie jego wielokrotne odgrzewanie może spowodować, że kapusta się przypali. I wtedy możemy poradzić sobie z nieprzyjemnym zapachem i smakiem. Kapustę, która zaczęła się przypalać, trzeba przełożyć do miski i pozostawić do ostygnięcia. Gdy zapach się ulotni, należy ponownie zacząć ją dusić w nowym, czystym garnku. Jeśli to nie pomoże, można wrzucić do garnka kawałek razowego chleba lub obranego surowego ziemniaka - a gdy pochłoną zapach, wyjąć je z bigosu. Skuteczne okazuje się też włożenie do garnka jednego lub kilku... korków od wina (naturalnych, rzecz jasna). Następnie stawiamy garnek na ogniu i gotujemy przez parę minut, stale mieszając. A potem korki wyjmujemy.

Uwaga na chińskie telefony

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie