MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dlaczego trzeba jeść pomarańcze. Te owoce wspierają nasz układ odpornościowy, ale to nie są jedyne ich zalety

Dariusz Gabryelski
Dariusz Gabryelski
Pomarańcze mają witaminy A, C, P oraz witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy). Ponadto dostarczają do naszego organizmu wapń, magnez, miedź, potas, fosfor, żelazo i cynk.
Pomarańcze mają witaminy A, C, P oraz witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy). Ponadto dostarczają do naszego organizmu wapń, magnez, miedź, potas, fosfor, żelazo i cynk. Pixabay
Pomarańcze są jednymi z najbardziej lubianych przez Polaków owoców. Te owoce cytrusowe powinno się jeść zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, ponieważ pomarańcze zawierają dużą ilość witaminy C, która wspiera układ odpornościowy i chroni organizm przed infekcjami. Jakie są inne wartości odżywcze pomarańczy?

Dlaczego warto jeść pomarańcze

Pomarańcze pochodzą z Chin. Uprawiane są w warunkach tropikalnych, a do czołowych producentów tych owoców trzeba zaliczyć m.in. Brazylię, Hiszpanię, USA, Egipt oraz kraje leżące w Afryce Południowej. Pomarańcze zawierają głównie wodę, która stanowi ponad 80 procent ich zawartości.

Pomarańcze i ich wartości odżywcze

Oprócz wody, która wpłukuje toksyny z organizmu pomarańcze zawierają węglowodany, witaminy A, C, P oraz witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy).

Ponadto pomarańcze b]dostarczają do naszego organizmu mikroelementy[/b]

  • wapń,
  • magnez,
  • miedź,
  • potas,
  • fosfor,
  • żelazo
  • cynk.

Pomarańcze obfitują w błonnik pokarmowy, który usprawnia przemianę materii, chroniąc przed zaparciami, a w dalszej perspektywie przed rozwojem zmian nowotworowych w jelicie. Jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. 100 g pomarańczy zawiera ok. 47 kcal.

Znajdziemy w nich także białko, tłuszcze i węglowodany. Niska kaloryczność owoców pozwala na jedzenie pomarańczy przez osoby, które akurat się odchudzają lub dbają o utrzymanie obecnej masy ciała.

Pomarańcze warto jeść zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, bo te owoce zawierają dużą ilość witaminy C, która wspiera nasz układ odpornościowy i chroni organizm przed różnymi infekcjami. Pomarańcze są dobrym źródłem wapnia, co pozwala zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na ten minerał, wpływając tym samym na profilaktykę chorób kości. Zawarty w nim potas sprzyja unormowaniu ciśnienia tętniczego krwi, a tym samym prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego.

Jak podawać pomarańcze?

Pomarańcze spożywa się najczęściej świeże lub przetworzone w postaci soku. Pomarańcze traktuje się przede wszystkim jako owoce deserowe. Są bardzo dobrym dodatkiem do wielu sałatek, ciast, kremów, galaretek i innych wypieków. Do ich jedzenia zachęca także cena, bo nie należą do zbyt drogich owoców.

Pomarańcze mają witaminy A, C, P oraz witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy). Ponadto dostarczają do naszego organizmu wapń, magnez, miedź, potas, fosfor, żelazo i cynk.

Dlaczego trzeba jeść pomarańcze. Te owoce wspierają nasz ukł...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki