4. Wielkopolskie szagówki
Szagówki to typowo wielkopolskie danie, występuje w różnych wariantach - na słodko i na słono.
Składniki:
500 g ugotowanych (zmielonych) ziemniaków,
200 g maki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 jajko, szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie wygniatamy, tak, aby powstała jednolita masa. Następnie dzielimy na cztery części i rolujemy, tak, aby powstał długi walec, który tniemy na szagę - na ukos. Aby szagówki były miękkie i puszyste, wrzucamy je od razu do wrzącej, osolonej wody. Kiedy wypłyną, czekamy jeszcze minutkę i wyciągamy z wody.
Podajemy z bułką tartą podsmażoną na maśle oraz z owocami lub sosem owocowym.
5. Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami
Dzyndzałki, dzybdzałki czy dzybdzaliki to rodzaj pierożków przypominających tradycyjne, litewskie kołduny. Potrawa dzyndzałki przybyła na obszar Warmii i Mazur wraz z ludnością przesiedleńczą z Kresów Wschodnich. Jej nazwa najprawdopodobniej pochodzi od charakterystycznych brzegów pieroga, w postaci długich uszu, tzw. „dzyndzli” oraz od lwowskiej nazwy gryki - hreczki. Dzyndzałki chętnie jadano w domach, barach czy karczmach.
Na Warmii i Mazurach wyróżnia się dwa rodzaje dzybdzalików: dzyndzałki warmińskie, czyli małe pierożki z surowym mięsem wołowym przypominające litewskie kołduny oraz dzyndzałki z kaszą gryczaną - hreczką i ze skwarkami – skrzeczkami.
6. Pieremiacze
Pieremiacze to potrawa tatarska, obecnie odtwarzana m.in. przez gospodynie z Łobaczewa Małego.
Ciasto smażone z farszem drobiowym z dodatkiem aromatycznych, regionalnych przypraw.