Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal Dobrego Smaku 2017 [PROGRAM]

dem
Festiwal Dobrego Smaku 2017 w Łodzi, rozpoczyna się w czwartek (8 czerwca). Tegoroczne Festiwalowe hasło brzmi "Smaki Śródziemnomorskie". Poniżej prezentujemy program Festiwalu Dobrego Smaku w Łodzi.

Festiwal Dobrego Smaku 2017 to nie tylko wspaniałe kulinaria w dobrej cenie (dania główne - 15 zł, desery - 11 zł, koktajl alkoholowy - 11 zł), ale też konkurs, który rozpoczął się w czwartek a zakończy w niedzielę galą wręczenia nagród. Trafią one do najlepszych lokali.

Kulinarne propozycje ocenia nie tylko jury ale również na werdykt ma wpływ Festiwalowa publiczność. Oprócz Uczestnicy Festiwalu mogą wysyłać swoje oceny SMS-em lub głosując w specjalnie przygotowanej aplikacji.

Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi [PROGRAM]

Dania główne

Drukarnia Skład Wina i Chleba / OFF Piotrkowska ul. Piotrkowska 138/140
Polędwiczki z indyka z tabbouleh, czyli polędwiczki z indyka marynowane w wodzie z kwiatów pomarańczy z sosem figowo-daktylowym z kolendrą, podane z tabbouleh i podpłomykiem.

El Toro / ul. Narutowicza 69
Arroz negro/Sepia/Gamba/Chorizo , czyli ryż bomba gotowany w aromatycznym wywarze z ryb, warzyw i skorupiaków, z dodatkiem przesmażonych warzyw na oliwie z oliwek (cebula, papryka czerwona i zielona) i atramentu z sepii. Podany z krewetką 16/20 smażoną na oliwie z czosnkiem i z plastrami grillowanej, pikantnej kiełbasy chorizo z sosem aioli.

Filharmonia Smaku / ul. Pabianicka 132
Ryba na Łodzi, czyli smażony filet z dorady podany na krewetkach i pieczonych ziemniakach z cukinią, sałatką ze świeżych ziół liściastych z lekkim vinegret, sticksach ziemniaczanych, ketchupem z pieczonej papryki i pomidorów, sosem curry, oliwą bazyliowo-pietruszkową i kruszonką z suszonych czarnych oliwek.

Gejsza Sushi / Al. Kościuszki 93
Miecznik na mchu, czyli palony miecznik, porzeczka miętowa, kora z pietruszki podane na mchu.

House of Sushi / ul. Piotrkowska 89
Paella Onigirazu, czyli paella w japońskiej wersji sushi, w formie onigirazu. Pomidorowo-szafranowy ryż o kremowej konsystencji, gotowany na wywarze z owoców morza, przełożony krewetkami, mulami oraz ośmiornicą. Wszystko to zamknięte w japońskim nori i zapieczone w chrupiących wiórkach panko. Dopełnieniem dania jest sałatka ze świeżych, zielonych warzyw oraz pikantny sos pomidorowy z pieczoną papryką.

Manu Cafe / ul. Drewnowska 58; Rynek Manufaktury
Risotto z warzywami i jagnięciną, czyli risotto z zielonymi warzywami i szarpaną jagnięciną, miętą oraz masłem migdałowym.

MOTYWY / ul. Traugutta 14
Szyszki z kalmarów w śródziemnomorskim sosie pomidorowym z warzywami i oliwą, czyli szyszki z kalmarów smażone na maśle i duszone w białym winie. Sos pomidorowy na bazie świeżych oraz suszonych pomidorów z dodatkiem daktyli, blanszowane warzywa (marchew, pietruszka, fasolka, bób), palony por, oliwa bazyliowa oraz puder z oliwek.

Ormiańska Restauracja GARNI / ul. Słowiańska 153 (róg Rąbieńskiej i Szczecińskiej), Antoniew
Tavouk Kebab, czyli wołowina mielona z dodatkiem specjalnych przypraw, grillowana na węglu drzewnym. Grillowane warzywa (bakłażan, pomidor, papryka) zasmażane z cebulką, podawane z Lavashem – ormiańskim pieczywem.

Otwarte Drzwi / ul. Piotrkowska 120
'O SOLE MIO!, czyli sycylijskie słońce na talerzu czyli krewetki tygrysie smażone na maśle z dodatkiem białego wina i chili na bazyliowym risotto z oliwą dyniową, podawane z sosem cytrynowo- limonkowym.

Porcja / ul. Roosevelta 7
3 pizze socca, czyli bezglutenowe mini pizze socca w 3 odsłonach: a’la carbonara ze śmietaną z nerkowców, boczkiem z boczniaków i natką / z pesto bazyliowym, cukinią, fetą i orzechami włoskimi / z pesto z suszonych pomidorów, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi.

Restauracja Cesky Film / ul. Tymienieckiego 25a
Zamieszanie w Libanie, czyli wołowina po arabsku duszona w pomidorach z dodatkiem bakłażana, papryki i ziół, falafele z ciecierzycy i zielonego groszku do tego tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą, miodem gryczanym i świeżymi ziołami oraz pikantna kiszona rzodkiewka.

Restauracja Kamari / ul. Piotrkowska 122
Kalamaraki Gemista, czyli kalmar faszerowany ryżem do risotto, cebulą i koperkiem. Duszony w ouzo i białym winie, podany w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw, oregano i oliwą extra virgin.

Restauracja Nekko Sushi / ul. Piotrkowska 107
Katatsumuri Fusion, czyli Maki Sushi z krewetką w cieście pistacjowo-figowym z dodatkiem kaparów z czarnym ryżem, salsą śmietankowo-paprykową oraz pieczonym ślimakiem.

Restauracja Officyna / Al. Kościuszki 132/ ul. Piotrkowska 217
Pierożki GUO-TAI, czyli pierożki wieprzowe z krewetkami , chipsem ryżowym w sosie z białych szparagów z nutką chili.

Restauracja Polska / ul. Piotrkowska 12
Krewetki na górze Beluga, czyli marynowane krewetki na górze Beluga podane z sałatką ze słodkich bakalii, sera koziego z nutą wytrawnego sosu.

Restauracja Stare Kino by Antoine Lopez / ul. Piotrkowska 120 (w bramie)
Śródziemnomorski romans, czyli hiszpańskie małże zapiekane z czosnkiem i pietruszką, serwowane z tartą z ciasta francuskiego ze świeżymi pomidorami, rozmarynem, rukolą i niefiltrowaną oliwą z oliwek.

Restauracja Susharnia / ul. Pomorska 13
Special tako roll, czyli macka ośmiornicy smażona na maśle z czosnkiem, następnie duszona w czerwonym winie podana w towarzystwie marynowanej dyni, mango, ogórka i sałaty. Posypane papryczką jalapeno, sezamem oraz nasionami chia.

Restauracja Tulipan / ul. Żeligowskiego 46
Z Włoskiego Buta na Lazurowe Wybrzeże, czyli frittelle z pieczonego bakłażana z dodatkiem mięty i bazylii podane na delikatnych ziemniakach de finua, wykończone pieczonym dorszem w ziołach z serowym sosem lazur z akcentem pomidorowej salsy.

Restauracja U Kretschmera / ul. Kopernika 64
Cielęcina w tempurze, warzywne papardelle, pak choi, ciabatta, czyli cielęcina w tempurze, chrupiące warzywa podane w sosie orientalnym do tego kapusta pak choi smażona na maśle orzechowym oraz ciabatta.

Restauracja Włoszczyzna / ul. Piotrkowska 16
Terra nel mare – Ziemia w morzu, czyli pieczony ziemniak otulony pancettą na rybnym sosie ze świeżych pomidorów, pieczonej papryki podawane z jajkiem, krewetką i małżą z tunezyjską pastą harissa.

Sezon / ul. Piotrkowska 121
Śródziemnomorskie tagliatelle, czyli tagliatelle z hiszpańską kiełbaską chorizo, papryką, pesto z suszonych pomidorów podane z puree z zielonego groszku.

Sushi Zielony Chrzan / ul. Żwirki 8
Caesar Maki, czyli uramaki – krewetka w tempurze, sałata rzymska, awokado, oliwki, dressing caesar + shot gazpacho z japońską nutą.

Szyby Lustra / al. Piłsudskiego 14
Rabat w Madrycie, czyli czarny krokiet z dorsza z tuszem kałamarnicy i glazurowaną młodą marchewką z dukkah (mieszanka przypraw i uprażonych orzechów pochodząca z Egiptu), majonezem z kiszonymi cytrynami, jogurtem naturalnym i czarną soczewicą z pikantnym chorizo i ziołami.

The Mexican / ul. Piotrkowska 67
Tostada con camarones, czyli tortilla kukurydziana z krewetkami w chrupiącym cieście z salsą z ananasa, czerwonej cebuli i mięty podana z kolendrowo-limonkowym ryżem oraz sosem mango-jalapeno.

Vapiano / Al. Politechniki 1; CH-R Sukcesja
Sałatka Spring Salmon, czyli grillowany z chili łosoś, podany na mieszance 4 sałat wraz z chrupiącym mango i szczypiorkiem z dodatkiem sosu balsamicznego z figami oraz kolendrą.

Zielona Restauracja / ul. Drewnowska 58; Rynek Manufaktury
Zielona Manufaktura Izraela, czyli izraelskie falafele podane z tabbouleh, sałatka z kuskusem, pomidorami, ogórkiem, miętą i pietruszką, oliwkowym hummusem oraz babaganusz z granatem i piklami.

Zjadliwości / ul. Piotrkowska 102a
Talerz Libańskich Zjadliwości, czyli plastry pieczonego bakłażana w ostrej marynacie chili i kolendry, osłodzone siekanymi daktylami, do tego grillowana marchewka i pieczony falafel z bobu na buraczanym hummusie polanym oliwą i ubranym natką pietruszki i zatarem.

NA NASTĘPNEJ STRONIE KOLEJNE PROPOZYCJE FESTIWALU DOBREGO SMAKU

Festiwal Dobrego Smaku 2017 w Łodzi

Desery

Awangarda, ms2 Muzeum Sztuki / ul. Ogrodowa 19, CH Manufaktura
Waniliowy pudding z owocami i prosecco, czyli śmietankowy pudding z wanilią podany na lekko wytrawnym sorbecie z owoców lasu, otoczony karmelizowanymi orzechami oraz cytrynowym pate de fruit z prosecco, świeżymi malinami i biszkoptowym mchem. Orzeźwiająca lemoniada z ciemnych owoców i tymianku.

Cukiernia Sowa (Solaris Park) / ul. Tuwima 15
Sycylijska Uczta, czyli deser na bazie sera ricotta ze śmietanką, sokiem z limonki, kawałkami czekolady i świeżymi owocami oraz napój granita kawowo-pomarańczowy.

Czekolada Retro Cafe / ul. Moniuszki 11
Cannoli siciliano – uczta dla podniebienia schowana w rurce, czyli kruche rurki ze słodkim kremowym nadzieniem z serka ricotta, podawane z posiekanymi orzechami, kandyzowanymi owocami i czekoladą. Uzupełnione napojem Caffè Shakerato – mocne espresso z porcją lodów orzechowych, słodką śmietaną i sosem czekoladowym.

Foto Cafe 102 / ul. Piotrkowska 102
Tarta Tytanów z cappuccino, czyli ciasto tartowe z jabłkami, figą, jogurtem greckim oraz z sosem waniliowo-anyżowym. Do tego klasyczne cappuccino.

Hort Cafe / ul. Piotrkowska 106/110
Marokańskie Figo-kawo, czyli deser lodowy, łączący smak śmietankowego sernika, słonego karmelu, orzechów, fig i miechunki oraz orzeźwiające ice latte wzbogacone aromatem trawy cytrynowej.

Kawiarnia Bean&Buddies / ul. Piotrkowska 276
Herbaciana Panna Cotta, czyli Panna Cotta połączona z sokiem z limonki i odrobiną zielonej herbaty serwowane z Espresso.

Klubokawiarnia DalekoBlisko / OFF Piotrkowska ul. Piotrkowska 138/140
Ekler d’Or, czyli ekler z kremem chałwowym i granatem w złotej polewie karmelowej z pistacjami, podany z klasycznym espresso.

Lodziarnia Cukiernia Wasiakowie / ul. Traugutta 2
3 (ice) tapas, czyli 3 lodowe tapasy: chrupiący biszkopt, pomarańczowy sorbet wzbogacony likierem, wykończony czekoladą / lody o smaku pistacji sycylijskich z dodatkiem oliwy z oliwek ułożone na migdałowo-daktylowym cantuccini / sorbet melonowy, wzbogacony smakiem wina, zestawiony z dojrzewającą szynką serrano, podany na chlebku inspirowanym saj. Podawane z lemoniadą pomarańczowo-cytrynową ze świeżymi ziołami.

Manu Cafe / ul. Drewnowska 58; Rynek Manufaktury
Dekonstrukcja tiramisu, czyli ciasto z palonej białej czekolady z musem z serka mascarpone oraz żelem z espresso posypane kakaem.

Pijalnia Czekolady E.Wedel / ul. Piotrkowska 69
Churros z gorącą czekoladą E.Wedel, czyli ciasto parzone wzbogacone sokiem pomarańczowym, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, posypane cukrem trzcinowym i cynamonem, podane z gorącą deserową czekoladą E.Wedel i Czekotubką karmelową.

Przędza coffee/bar / ul. Piotrkowska 107
Puszysta dekonstrukcja cappuccino + cascara, czyli lekka kawowa pianka w wyglądzie przypominająca cappuccino serwowana z naparem z owocu kawowca – cascara.

Restauracja Stare Kino by Antoine Lopez / ul. Piotrkowska 120 w bramie
Cytrynowa tarta „w rozsypce”, czyli krem o smaku cytrynowym z nutą tymianku otoczony maślanym pokruszonym sable, serwowany z krakersikiem o smaku tymiankowym, pudrem z suszonych cytryn i suszonym plasterkiem cytryny. Podawane z napojem pomarańczowo-grejpfrutowy z nutą tymianku.

Słodka Pracownia / ul. Piotrkowska 115 (lewa oficyna)
Truskawkowy zawrót głowy, czyli migdałowe ciastko dacquoise z kandyzowanymi i świeżymi truskawkami udekorowane kremem waniliowym z mascarpone.

The Brick Coffee Factory / ul. Piotrkowska 136
The Cold Brick, czyli gorące brownie podawane z bitą śmietaną i dodatkiem konfitury wiśniowo-żurawinowej oraz porcją zimnej kawy Nitro z syropem arbuzowym.

Tubajka / plac Zwycięstwa 3
Trzmiele Morele, czyli rozmarynowy biszkopt, przekładany morelowym kremem na bazie mascarpone podawany z galaretką z cytryny, pyłkiem pszczelim i pianką pomarańczowo-tymiankową. Podawany z lemoniadą na bazie butterfly pie z cytryną i miodem lawendowym.

WaFFle / OFF Piotrkowska ul. Piotrkowska 138/140
Ulica Sezamkowa, czyli waFFel bąbelkowy z lodami chałwowymi z czarnym sezamem, „plastrem miodu”, brzoskwinią i żelem z owoców granatu + Earl Grey latte z wodą różaną i kardamonem.

Zjadliwości / ul. Piotrkowska 102a
Różane atayef z glazurowanymi morelami, czyli ciecierzycowe, różane placuszki z czarnym twarożkiem sezamowo-rabarbarowym, pod kardamonowo-pomarańczową glazurą z moreli i granatu, oprószone pistacjami. Podawane z lemoniadą z granatu i grillowanego winogrona z tymiankiem.

NA NASTĘPNEJ STRONIE KOLEJNE PROPOZYCJE FESTIWALU DOBREGO SMAKU

Festiwal Dobrego Smaku 2017 w Łodzi

Koktajle

6 Dzielnica / ul. Piotrkowska 102
Grecja – Lukrecja, czyli ouzo / sok z limonki / domowy syrop gruszkowo-rozmarynowy

Bistro / ul. Piotrkowska 71
Ogórkowa bryza, czyli Aperol/ likier Grand Marnier/ świeży ogórek/ gin/ ubite białko/ syrop poziomkowy

Czekolada Retro Cafe / ul. Moniuszki 11
Sangria, czyli hiszpański napój alkoholowy na bazie czerwonego wina z dodatkiem owoców: cytryny, pomarańczy, jabłka i cukru.

Fabryka Krawatów / ul. Piotrkowska 90
Fenicja, czyli ouzo / granat / bazylia / Żołądkowa Gorzka

Foto Cafe 102 / ul. Piotrkowska 102
Spritz Cup, czyli włoski twist na klasycznym angielskim koktajlu Pimms Cup No 5; Aperol i Prosecco do tego tymianek i mięta, świeży zielony ogórek, pomarańcza, limonka, woda gazowana.

KIJ – Multitap & Cocktail Bar / ul. Jaracza 45
Perła Wschodu, czyli połączenie słodkiej tureckiej chałwy, wonnego syropu miodowo-migdałowego robionego naszą barową recepturą.

Klub Williamsburg / ul. Piotrkowska 6
FigoFago, czyli egzotyczny afrodyzjak połączony z delikatną, francuską wódką z winogrona, dopełniony subtelnym orzeźwieniem mięty oraz świeżym owocem figi, przenoszącym nas prosto do gorących krajów śródziemnomorskich.

Krańcoofka – Klub Transportowy / ul. Piotrkowska 29 (wejście od Więckowskiego)
Rabarbarowa pora, czyli likier rabarbarowy połączony z klasycznym Prosecco. Odrobina chrupiącego pod zębami brązowego cukru i słodkie owoce winogron idealnie przełamują wytrawny i kwaśny smak.

Lodziarnia Cukiernia Wasiakowie / ul. Traugutta 2
Mimosa, czyli wariacja na temat klasycznego koktajlu katalońskiego, na bazie wina musującego – cava z sorbetem pomarańczowym, likierem Cointreau oraz świeżą szałwią.

Na Górze Cocktail Bar / ul. Piotrkowska 102
Barkas, czyli gazpacho z pomidorów połączone z włoska wódka z wytłoczonych winogron – grappą i wytrawnym hiszpańskim sherry. Oto „barkas” (od mało znanego nazwiska Hannibala).

Niebostan / ul. Piotrkowska 17
La grande bellezza, czyli orzeźwiający, ziołowo-grapefruitowy koktajl z przewijającą się w tle cytrynową kwasowością i delikatnym, słodko-gorzkim finiszem.

Pop’n’art. / Plac Wolności 6
Nie udawaj Greka, czyli spritz na bazie greckiej, intensywnie anyżowej Ouzo i włoskiego Prosecco z własnego wyrobu syropem z czerwonej pomarańczy i rozmarynu, podany na kościach lodu i przybrany gałązką świeżego rozmarynu oraz plastrem czerwonej pomarańczy.

Pub Biblioteka / ul. Struga 7 wejście od strony ul. Kościuszki)
Trzy smaki i jeszcze jeden, czyli syrop z granatu, sok Mango, Martini Rosato, sok żurawinowy z kruszonym lodem.

Stopklatka Cocktail Bar / ul. Piotrkowska 120, w piwnicy Restauracji Stare Kino by Antoine Lopez
Łódź – 1935, czyli drink skomponowany ze świeżo wyciskanych mandarynek, świeżego ogórka i mięty z dodatkiem wódki, likieru miętowego i pomarańczowego curacao.

NA NASTĘPNEJ STRONIE KOLEJNE PROPOZYCJE FESTIWALU DOBREGO SMAKU

Festiwal Dobrego Smaku 2017 w Łodzi

Szkoła kulinarna, konkurs selfie, lokal nowych technologii

Podobnie jak w ubiegłym roku organizujemy warsztaty dla dzieci. Do Łodzi przyjedzie Julka (zwyciężczyni) Junior MasterChef oraz Bruno. Zapraszamy dzieci od 7 lat. Warsztaty odbędą się w trzech turach:

– 11:00 – 12:15
– 12:30 – 13:45
– 14:00 – 15:15

Podobnie jak w ubiegłym roku Szkoła Dobrego Smaku dla Dzieci odbędzie się na OFF Piotrkowska 138/140 na tzw. górce od strony ulicy Piotrkowskiej. Gdyby pogoda nie pozwalała na przeprowadzenie warsztatów w plenerze, zapraszamy do Studia Kulinarnego Book&Cook, również na OFF Piotrkowska.

Niektórzy z Was brali udział lub obserwowali uczestników ubiegłorocznej edycji. Aby zachęcić Was jeszcze bardziej do uczestnictwa w warsztatach, zamieszczamy zdjęcia z ubiegłorocznej edycji.
Koszt warsztatów: 50 zł
Zapisy: [email protected]

Festiwal Dobrego Smaku dla dzieci [ZDJĘCIA]

W tym roku po raz pierwszy w niektórych lokalach zobaczycie na stolikach naklejki z kodem QR. To konkurs na lokal nowych technologii, który organizuje Cheefo. By zagłosować pobierz i uruchom aplikację następnie zeskanuj kod QR ze stolika restauracji i zamów bez potrzeby czekania na podejście obsługi. Po konsumpcji poproś o rachunek i oceń wizytę. Każde zrealizowane zamówienie to jeden głos dla restauracji. Zasady są proste, niedługo przedstawimy Wam filmik z instrukcją, jak to działa.

Podczas Festiwalu przeprowadzony zostanie specjalny konkurs! Aby wziąć udział w konkursie należy umieścić komentarz pod postem konkursowym opublikowanym na stronie https://www.facebook.com/FestiwalDobregoSmaku/.

Komentarz musi zawierać wasze Selfie, zrobione podczas trwania Festiwalu Dobrego Smaku – Smaki Kuchni Śródziemnomorskiej 2017 oraz należy je oznaczyć hashtagiem #ŁódźSmakuje.

Główną nagrodą jest pobyt weekendowy dla dwóch osób z wyżywieniem (śniadanie, obiadokolacja) w Centrum Rekreacyjnym Molo nad Zalewem Sulejowskim, ufundowana przez Molo Sp.z.o.o..

Nagroda za:
– 2 miejsce to fartuch kuchenny FDS oraz patelnia ufundowane przez organizatora Festiwalu Dobrego Smaku.
– 3 miejsce: fartuch i rękawice kuchenne FDS ufundowane przez organizatora Festiwalu Dobrego Smaku.
– 4,5,6 miejsce: fartuchy kuchenne FDF ufundowane przez organizatora Festiwalu Dobrego Smaku.

Regulaminem konkursu na stornie organizatora - link

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki