Organizatorem wydarzenia jest Ambasada Francji. - Wydarzenie promuje to, co w kuchni francuskiej najlepsze, czyli wspólne celebrowanie posiłków - tłumaczy Alicja Bień, konsul honorowy Francji w Łodzi.
W wydarzeniu weźmie udział 11 restauracji z Łodzi. To o trzy więcej niż w ubiegłym roku. W 2018 roku na całym świecie wzięło w nim udział 3,5 tys. restauracji, w tym 130 z Polski.
Co roku francuski wieczór ma inny temat. Tym razem restauracje będą prezentować potrawy inspirowane kuchnią Prowansji. - To smaki lekkie, kojarzone ze słońcem i z winem - podkreśla Magdalena Fohue, dyrektor generalny hotelu Novotel w Łodzi.
Ważnym elementem wydarzenia będzie dbałość o zrównoważony rozwój i dbałość restauracji o zmniejszenie ilości plastikowych odpadów. Dodatkowo dania mają mieć mniej tłuszczu, soli i cukru niż zwykle.
W wielu restauracjach na wieczór Goût de France/Good France 21 marca są jeszcze wolne miejsca. Ceny prowansalskich zestawów są różne i zależą od restauracji. Na przykład w Farina Bianco w Łodzi za zestaw zapłacimy 125 zł.
Zobacz w galerii zdjęć jakie dania i w jakich cenach przygotowali uczestnicy Goût de France/Good France 2019.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?