Grand Cafe znów jest otwarta. Można napić się kawy i zjeść nie tylko ciastko
Kultowa Grand Cafe otworzyła się ponownie w Grand Hotelu. We frontowym lokalu przy ul. Piotrkowskiej 72 znów można napić się kawy, zjeść ciastko, wkrótce będą także lody.
Wnętrze Grandki zostało odświeżone i dostosowane do obecnego wystroju całego hotelu. Dla gości przygotowano szklane stoliki i czarne krzesła, w podobnym stylu utrzymane są też meble w ogródku. W menu znajdziemy kawy, herbaty i ciasta, a także przekąski i alkohole. Można też kupić pieczywo i zabrać ze sobą do domu.
- Z wypieków możemy się spodziewać całego przekroju: od chlebów, bagietek, croissantów, po drożdżówki i ciasta sezonowe - wylicza Juliusz Gozdek, piekarz Grand Cafe. Jak podkreśla piekarnia stawia na naturalne pieczywo i owocowe, wyraźne smaki.
W nowej Grandce ceny są przystępne. Za najtańszą kawę ristretto espresso zapłacimy 11 zł, popularna cappuccino kosztuje 15 zł, herbata to koszt 12-15 zł. Dostępna jest szeroka gama słodkich wypieków, w tym inspirowanych kuchnią francuską. Są croissanty, tarteletki, makaroniki. Specjalnością zakładu jest natomiast sernik malinowy podawany w formie podłużnej monoporcji - jej koszt to 22 zł. Bagietka na wynos kosztuje 15 zł za sztukę.
W Grand Cafe dostaniemy też przekąski wytrawne w różnych cenach. Ptyś serowy z makiem kosztuje 16 zł, kanapka klubowa kosztuje tu 64 zł, sałatka cezar 69 zł. Znajdziemy tu nawet... sznycel ze świni jabłkowej z majonezowym sosem gribiche i frytkami w cenie 80 zł za porcję.
Są też alkohole oraz drinki. Autorski koktajl Grand Cafe Espresso Martini kosztuje 52 zł, ale w menu znajdziemy też szampana, od 71 zł za kieliszek aż po... 1227 zł za 1,5-litrową butelkę.
Do kawiarni można wejść zarówno od strony hotelowego holu jak i bezpośrednio z ulicy Piotrkowskiej. Lokal jest dostępny dla wszystkich miłośników kawy. Szefowie są przekonani, że wyremontowana Grandka tak jak przed laty będzie tętniła życiem.
Na razie łodzianie zaglądają z ciekawości, by zobaczyć jak zmieniło się to miejsce po remoncie.
- Pierwszy weekend zaskoczył nas pozytywnie, bo byliśmy pełni - cieszy się Lidia Kuba-Mikoś - sales manager Grand Hotelu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?