Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Każdy może poczuć się jak Żyd w szabas

Matylda Witkowska
Archiwum
Żydowski rosołek z fasolą, śledzik z cebulką i syberyjski cymes. To tylko niektóre potrawy, których będą mogli spróbować uczestnicy otwartej szabasowej kolacji w łódzkiej restauracji Art Deco, która odbędzie się w przyszły piątek.

Uczestnicy kolacji będą mogli wejść do kuchni i zobaczyć, jak przygotowywane są potrawy. Potem podzielą się koszerną chałą i spróbują żydowskich potraw: rosołu, śledzika, syberyjskiego cymesu z marchwi, kugla jabłkowego i karmelowego oraz obowiązkowego na szabasowej kolacji wina. Dowiedzą się też o szabasowych zwyczajach.

- Na pewno będzie to przyjemniejsze niż słuchanie przez półtorej godziny zwykłego wykładu - mówi Izabella Grynsztajn- Grodzińska, która będzie prowadzić wieczór.

Nie będzie to jednak prawdziwy szabas w znaczeniu religijnym. - Opowiem o zwyczajach szabasowych i przeczytam treści modlitw po polsku - mówi Grynsztajn-Grodzińska.

Na zakończenie uczestnicy dostaną przepisy na szabasowe potrawy, które będą mogli przygotować samemu w domu.

Na pokazowy szabas przygotowano 50 miejsc. Wejściówki rozeszły się jak ciepłe bułeczki.

- Ze względu na ogromne zainteresowanie planujemy zorganizowanie drugiego wieczoru - mówi Urszula Borowska, właścicielka restauracji

To kolejna już otwarta żydowska impreza w Łodzi. W grudniu Centrum Dialogu im. Marka Edelmana zorganizowało Chanukę. Chętnych było tyle, że część została za drzwiami.

ZOBACZ TEŻ:
Chanuka w Pałacu Poznańskiego [ZDJĘCIA+FILMY]

Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki