Uczestnicy kolacji będą mogli wejść do kuchni i zobaczyć, jak przygotowywane są potrawy. Potem podzielą się koszerną chałą i spróbują żydowskich potraw: rosołu, śledzika, syberyjskiego cymesu z marchwi, kugla jabłkowego i karmelowego oraz obowiązkowego na szabasowej kolacji wina. Dowiedzą się też o szabasowych zwyczajach.
- Na pewno będzie to przyjemniejsze niż słuchanie przez półtorej godziny zwykłego wykładu - mówi Izabella Grynsztajn- Grodzińska, która będzie prowadzić wieczór.
Nie będzie to jednak prawdziwy szabas w znaczeniu religijnym. - Opowiem o zwyczajach szabasowych i przeczytam treści modlitw po polsku - mówi Grynsztajn-Grodzińska.
Na zakończenie uczestnicy dostaną przepisy na szabasowe potrawy, które będą mogli przygotować samemu w domu.
Na pokazowy szabas przygotowano 50 miejsc. Wejściówki rozeszły się jak ciepłe bułeczki.
- Ze względu na ogromne zainteresowanie planujemy zorganizowanie drugiego wieczoru - mówi Urszula Borowska, właścicielka restauracji
To kolejna już otwarta żydowska impreza w Łodzi. W grudniu Centrum Dialogu im. Marka Edelmana zorganizowało Chanukę. Chętnych było tyle, że część została za drzwiami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?