Ile można zarobić?
- Potrzebuję osobę, która zajmie się myciem naczyń przez dwie godziny dziennie: od godz. 16 do godz. 18 - mówi Krzysztof Maryńczak. - Zaproponowałem tak wysoką stawkę, by zwrócić uwagę i znaleźć pracownika. telefony, co prawda, się rozdzwoniły, ale znalezienie załogi nie jest łatwe. Poszukuję też pomocnika do kuchni, a stawka za godzinę wynosi od 15 do 20 zł. Mimo to jest bardzo trudno, a najgorzej będzie latem. Gastronomia nad morzem czy w górach również cierpi na brak rąk do pracy, ściągani są pracownicy z kraju, którym oferuje się nawet 7 -8 tys. zł miesięcznie.
Czytaj dalej
Wakaty
W Łodzi i województwie trudno o takie oferty. Jedna z wyższych dotyczy stanowiska kucharza lub szefa zmiany w firmie cateringowej, który może zarobić ok. 6,4 tys. zł brutto. Jest to praca w godzinach nocnych. Od 19 zł za godzinę brutto zaczynają się natomiast zarobki pizzermanów, a kelnerzy mogą liczyć na pensje rzędu 18-23 zł brutto za godzinę pracy.
Wakaty mają również firmy cateringowe: za godzinę pakowania jedzenia do pudełek można zarobić od 16 do 19 zł brutto, zaś pomoc kuchenna od 16 do 21 zł brutto. Dla kucharza przewidziano stałą pensję w wysokości od 5 do 7 tys. zł miesięcznie.
Czytaj dalej
Będzie lepiej?
- W czasie pandemii rozwinęły się firmy cateringowe, które oferują dietę dietę pudełkową i tam znalazło zatrudnienie część pracowników gastronomii - mówi Izabela Borowska z portalu Jemy w Łodzi. - Niektórzy przebranżowili się, dzięki czemu mogą też spędzać więcej czasu z rodzinami i oni już zapewne do starej pracy nie wrócą.
Izabela Borowska zaznacza, że obecnie sytuacja jest najtrudniejsza i ma nadzieję, że niebawem się poprawi.
Jest praca
Gastronomia poszukuje rąk do pracy