Kurka, czyli pieprznik jadalny. Z czym można pomylić te smaczne grzyby? Uwaga na lisówkę pomarańczową

Katarzyna Laszczak
Katarzyna Laszczak
Pieprzniki jadalne, zwane kurkami, dość powszechnie rosną w polskich lasach. Trzeba jednak uważać, żeby nie pomylić ich z niejadalnymi lisówkami.
Pieprzniki jadalne, zwane kurkami, dość powszechnie rosną w polskich lasach. Trzeba jednak uważać, żeby nie pomylić ich z niejadalnymi lisówkami. LuidmilaKot/pixabay.com
Jesień sprzyja zbieraniu grzybów. Niestety, żeby to robić bezpiecznie, trzeba w to włożyć nieco wysiłku i poznać grzyby. Do gatunków, które stosunkowo łatwo rozpoznać, należy pieprznik jadalny, zwany kurką. Jednak i ten grzyb można pomylić z innymi gatunkami, w tym grzybami, które powodują zatrucia. Piszemy, z czym można pomylić kurkę i na co zwrócić uwagę, by odróżnić ją od lisówki.

Spis treści

Kurki, czyli pieprzniki to wyjątkowo cenione kulinarnie grzyby. Mają wiele zastosowań, choć warto pamiętać o tym, by ich nie smażyć ani nie solić, bo pod wpływem takiej obróbki tracą niektóre właściwości korzystne dla zdrowia (stąd dowiesz się więcej).
Kurki wyglądają dość charakterystycznie i pomimo że należą do grzybów blaszkowych, wśród których jest najwięcej gatunków niejadalnych i trujących, ich rozpoznanie jest stosunkowo łatwe. Jednak okazuje się, że i pieprzniki jadalne można pomylić z innymi grzybami.

Sprawdź też: Na jakie gatunki borowików trzeba uważać? Nie wszystkie są jadalne

Jak wygląda kurka, czyli pieprznik jadalny

Pieprznik jadalny wyróżnia się intensywnie żółtym kolorem, w którym jest zarówno kapelusz, jak i trzon grzyba. U młodych okazów kapelusz ma lekko wypukły kształt, z podwiniętym brzegiem, natomiast u starszych jest on lejkowaty. Charakterystyczne dla kurek są grube i mocne blaszki (listewki), które mogą mieć nieregularny kształt – bywają rozwidlone lub połączone ze sobą ukośnie lub poprzecznie. Blaszki z kapelusza płynnie „przechodzą” na trzon grzyba. Kurki nie są zbyt duże, choć zdarzają się okazy mierzące 10-12 cm średnicy (kapelusze). Trzony są krótkie i wyglądają, jakby rozszerzały się wprost w kapelusz.

Ten grzyb, zwany kurką, jest wyjątkowo smaczny i zdrowy.licencja
Ten grzyb, zwany kurką, jest wyjątkowo smaczny i zdrowy.
licencjaHeisenberg-pl/wikimedia.commons CC BY-SA 3.0

Pieprznik jadalny – z czym można pomylić ten grzyb?

Pieprznik jadalny można przede wszystkim pomylić z innymi gatunkami pieprzników, takimi jak:

  • pieprznik ametystowy – ma bardziej nieregularny kształt kapelusza i blaszek oraz lekko różowe lub fioletowe zabarwienie
  • pieprznik pomarańczowy – to grzyb mniejszy od kurek (kapelusz o średnicy do 4 cm), o szeroko rozstawionych blaszkach.

Obydwa te gatunki są bardzo podobne do pieprznika jadalnego – w szczególności mają mocne blaszki o nieregularnym przebiegu, które ciągną się od kapelusza na trzon. Pomyłki są o tyle niegroźne, że to również grzyby jadalne i smaczne (choć pieprznik pomarańczowy jest bardzo rzadki i z tego względu lepiej go nie zbierać).

Lisówka a pieprznik jadalny

Inaczej wygląda sprawa z lisówką pomarańczową, która bywa mylona z kurką. Jest nawet nazywana fałszywą kurką lub kurką jadowitą. Ten grzyb jest niejadalny, a jego spożycie powoduje zatrucia pokarmowe. Ich przebieg może być różny, w zależności od stanu organizmu. Dlatego na pomylenie tych grzybów trzeba uważać. Lisówkę od kurki odróżniają m.in. blaszki, które u lisówki są znacznie cieńsze i delikatniejsze, za to gęściej ułożone. Lisówki mają też ciemniejszy, bardziej pomarańczowy kolor. Grzyby różnią też proporcje trzonu, który u lisówki jest cienki i wydłużony, natomiast u kurek krótki i krępy.

Lisówka pomarańczowa bywa mylona z kurką. To grzyb niejadalny, powodujący zatrucia pokarmowe.licencja
Lisówka pomarańczowa bywa mylona z kurką. To grzyb niejadalny, powodujący zatrucia pokarmowe.
licencjaJerzy Opioła/wikimedia.commons CC BY-SA 3.0

Na co uważać, zbierając kurki i inne grzyby

Kurki i lisówki są podobne do siebie i potrzeba pewnego doświadczenia, by te grzyby skutecznie odróżniać. Przekonała się o tym pewna tiktokerka, polecająca radośnie „jajecznicę z kurkami”, które okazały się właśnie lisówkami. I choć dziewczyna deklaruje, że nic się jej nie stało, nie idźmy w jej ślady. Samodzielne zbieranie grzybów wymaga przygotowania, wiedzy i doświadczenia. Najlepiej zdobywać je, zbierając grzyby w towarzystwie osoby, która się na nich zna. Jeśli nie mamy takiej możliwości – uczmy się, zaczynając od łatwych do rozpoznania gatunków.

Podpowiadamy: Na co zwrócić uwagę, zbierając kanie. Czym różnią się od muchomora sromotnikowego?

Korzystajmy z profesjonalnych atlasów grzybów oraz wiedzy członków np. grup grzybiarskich w mediach społecznościowych. Ale wybierajmy te wyspecjalizowane w rozpoznawaniu grzybów. Nie bójmy się też pytać i upewniać, że znalezione przez nas okazy to rzeczywiście grzyby jadalne (zapoznajmy się z regulaminem, który w wielu grupach definiuje, jak powinny wyglądać zdjęcia grzybów, by ich identyfikacja była możliwa). Aby prawidłowo rozpoznawać grzyby, niestety trzeba czasu i pewnego wysiłku. Pamiętajmy, że moda na zbieranie grzybów może być zgubna. Brak wiedzy i przygotowania grozi nie tylko zatruciem pokarmowym, ale też ciężkim uszkodzeniem narządów, a nawet śmiercią.

Oczywiście ten artykuł zwraca tylko uwagę na możliwość pomyłki i może być jedynie punktem wyjścia do dalszych dociekań i poznawania grzybów.

To przyda Ci się w ogrodzie

kup teraz

Empik

Katalog hosty

Katalog hosty

32,21 zł
Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wyższy podatek od nieruchomości od 2023 roku - video flesz

Materiał oryginalny: Kurka, czyli pieprznik jadalny. Z czym można pomylić te smaczne grzyby? Uwaga na lisówkę pomarańczową - RegioDom.pl

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki
Dodaj ogłoszenie