W skrócie:
Mam dziś dla ciebie przepis na wyśmienitą sałatkę z paluszkami krabowymi. Idealnie nadaje się na imprezy, zwłaszcza gdy nie masz dużo czasu na przygotowania. Zrobisz ją w kilka chwil z łatwo dostępnych składników. Paluszki krabowe, nazywane również surimi, zazwyczaj używane są do sushi. Tym razem proponuję wykorzystać je do prostej, ale pysznej sałatki. Świeże ogórki i zielenina, np. szczypiorek lub koperek doskonale podkreślają smak surimi. W tym przepisie użyłam kukurydzy z puszki, ale sałatka z paluszków krabowych wybornie smakuje również z groszkiem. Wystarczy zrobić do niej prosty sos majonezowy z jogurtem i sokiem z cytryny. Dzięki niemu sałatka nabiera lekkości.
Sałatka z surimi – przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
250 g paluszków krabowych (surimi),
100 g ryżu,
puszka kukurydzy,
2 ogórki gruntowe lub mały ogórek wąż,
2 łyżki majonezu,
łyżeczka soku z cytryny,
łyżka jogurtu naturalnego,
szczypiorek lub koperek,
sól, pieprz.
Jak zrobić sałatkę z surimi?
Ryż ugotowałam na sypko, odcedziłam i zostawiłam do ostygnięcia. Następnie przełożyłam go do salaterki.
Dodałam kukurydzę z puszki (można ją także zastąpić groszkiem).
Ogórki obrałam, pokroiłam w kostkę i dodałam do sałatki.
Paluszki krabowe pokroiłam i dodałam do sałatki.
Posypałam całość posiekanym szczypiorkiem.
W osobnej miseczce wymieszałam majonez, jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz.
Polałam sałatkę sosem i wymieszałam.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?