Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lista produktów regionalnych Ministerstwa Rolnictwa. Już 104 przysmaki z Łódzkiego

Beata Dobrzyńska
Tomaszowski obwarzanek jest jednym z 104 przysmaków z Łódzkiego, które znalazły się na liście produktów regionalnych Ministerstwa Rolnictwa

Województwo łódzkie jest jednym z województw z największą liczbą produktów regionalnych, które znalazły się na liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jednym z nim są obwarzanki tomaszowskie, których nie tak dawno miał okazję spróbować w Tomaszowie prezydent Andrzej Duda z małżonką. Obwarzanki tomaszowskie przygotowywane są według receptury stosowanej w latach międzywojennych w jednej z piekarni w Tomaszowie. Piecze je od ponad 20 lat tomaszowianka Mariola Krzysztofik. Dawniej i obecnie wypiekane są głównie z mąki oraz wody bez innych dodatków. Obwarzanki formuje się w kształt pierścienia z cienkich pasków ciasta, a następnie obgotowywuje i wypieka. Przy wyrobie obwarzanków tomaszowskich bardzo ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji składników oraz sposób sporządzania ciasta, czas jego wyrabiania oraz długość obgotowywania i przesuszania.

Dawniej obwarzanki tomaszowskie były znane nie tylko w tym mieście, ale również w dalszych okolicach i cieszyły się dużym uznaniem klientów. Obecnie produkowane mają ten sam smak jak kiedyś i nadal cieszą się dużym zainteresowaniem na jarmarkach i festynach. Można ich było spróbować ostatnio m.in. na Targach Zdrowej Żywności w Łodzi.

ZOBACZ TEZ: Grażyna Dereń opowiada o produktach regionalnych

W Tomaszowie produkowane są teraz cztery rodzaje obwarzanków: klasyczne (do ich produkcji dodaje się miód, co sprawia, że są lekko wilgotne), ptysiowe (z ciasta ptysiowego, duże i pulchne), biszkoptowe (dwa rodzaje - jeden, grubszy, jest słodki i z dodatkiem wanilii, drugi - mniejszy, z niewielką ilością cukru), oraz „ciastkowe” z makiem.

Łącznie na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi znajduje się 104 produkty z województwa łódzkiego. Najwięcej to produkty mięsne (27) oraz wyroby piekarnicze i cukiernicze (23), ale są wśród nich także warzywa, owoce, miody, napoje, produkty mleczne i gotowe dania.

PRZECZYTAJ: Karp z Grabi jest już tradycyjnym produktem regionalnym
PRZECZYTAJ: VII Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD 2014.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki