Każdego dnia w karcie znajdują się zupy, dania mięsne, dania półmięsne, dania jarskie oraz dodatki – np. ziemniaki, ryż, kasze, kluski oraz surówki i jarzynki gotowane.
"Goście dopisali, a dania rozchodziły się bardzo szybko. Bardzo smakowały klientom nasze żeberka w sosie BBQ oraz danie bez mięsa - stek z kalafiora z musem z jeżyn. Codziennie mamy w menu dwie zupy - jedną tradycyjną i jedną zupę krem. Na pierwszy dzień przygotowaliśmy zupę neapolitańską oraz - ze względu na pogodę - chłodnik." - mówi Robert Sadowski, zastępca kierownika szkolnego warsztatu.
Co znajdzie się danego dnia w karcie - to niespodzianka. Stałej karty nie ma, dlatego, aby się dowiedzieć, co proponuje kuchnia warto zajrzeć na stronę szkoły na Facebooku.
Gości obsługują sami uczniowie Gastronomika. Elegancko ubrani kelnerzy i kelnerki zbierają zamówienia, przynoszą dania, dbają o porządek na sali. Klienci mogą przyjść i zjeść na miejscu, ale też wziąć posiłek na wynos.
Zamówienia przyjmowane są telefonicznie w godzinach 10-12 pod numerem tel. 42/ 636 43 12. Konsumpcja na miejscu odbywa się w godzinach 12.45-15, a zamówienia na wynos należy odbierać w godzinach 12-15.
Na otwarcie zostało przygotowane następujące menu:
Zupy: neapolitańska - 8 zł, chłodnik 10 zł
Dania mięsne: żeberka w sosie BBQ na kapuście czerwonej - 18 zł, udka faszerowane pieczarkami - 14 zł
Dania półmięsne: fasolka szparagowa z boczkiem pod beszamelem - 8 zł
Dania jarskie: stek z kalafiora z musem z jeżyn - 10 zł
Dodatki: ziemniaki z wody z koperkiem - 5 zł, ryż dziki z warzywami - 5 zł, surówka z czerwonej kapusty 5 zł, buraczki zasmażane - 5 zł
Deser: tartaletka z borówką - 10 zł, kawa z ekspresu/herbata - 5 zł
Magdalena Jach/Express Ilustrowany
Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?