W skrócie
Rabarbar - pierwszy zwiastun lata
Rabarbar ma swoich fanów, którzy z niecierpliwością czekają, aż pojawi się na straganach oraz przeciwników, którzy marudzą, że jest kwaśny i w ogóle - co to za atrakcja. Rabarbar, pierwszy zwiastun lata. Pojawia się jeszcze zanim stragany zaczną uginać się pod kobiałkami pełnymi truskawek. Ma zdecydowany smak, który kochają wielbiciele deserowych kontrastów, a najsmaczniejszy jest mniej więcej do połowy czerwca. Warto te kilka tygodni wykorzystać, bo rabarbar ma tylko i wyłącznie zalety.
Niepozorne łodygi rabarbaru to prawdziwa kopalnia tego, czego nasz organizm nie znajdzie w żadnych suplementach:
- zestaw witamin,
- enzymów,
- minerałów.
Rabarbar wspomaga:
- trawienie,
- pomaga na cerę,
- działa przeciwzapalnie.
Do tego ma mało kalorii, a sporo błonnika. I jeszcze jeden szczegół, który sprawia, że warto po rabarbar sięgnąć - pod wpływem temperatury wytwarza się w nim polifenol, rapontygenina, która ogranicza tempo podziału komórek nowotworowych. Wystarczy dosłownie 20 minut w piekarniku i ciasto z rabarbarem gotowe.
Galette, czyli tarta z rabarbarem - łatwa i pyszna
Galette to jeden z moich ulubionych sposobów, by szybko wyczarować pyszne ciasto. Innym przykładem jest błyskawiczne ciasto z truskawkami na maślance. W kuchni spędzicie chwilę i nawet nie zdążycie się zmęczyć.