Ocet balsamiczny - przepis na zdrowie i młodość [ZASTOSOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI]

Maksymilian Rybicki
CC0
Udostępnij:
Ocet balsamiczny jest ciemnym i gęstym płynem, który znajduje zastosowanie w wielu potrawach. Ze względu na swój wyjątkowy aromat, doskonale podkreśla smak wielu dań. Często jest dodatkiem do sałatek, sosów, marynat i różnych dań kuchni włoskiej. Ocet balsamiczny poza wyjątkowym smakiem posiada również właściwości uzdrawiające.

Historia octu balsamicznego
Ocet balsamiczny ma swoje korzenie w Modenie, w północnych Włoszech. O zdrowotnych właściwościach octu balsamicznego wiedziano już w średniowieczu. To właśnie wtedy był traktowany jako środek leczniczy. Stosowano go jako środek na problemy żołądkowe oraz jako odtrutkę w trakcie epidemii dżumy. Był produktem niezwykle ekskluzywnym i na tyle drogim, że włoska rodzina książęca ofiarowywała go swoim ważnym gościom w prezencie.

## Jak powstaje ocet balsamiczny?
Ocet balsamiczny powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego poddanego długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Oryginalny ocet powstaje z winogron odmiany Trebbiano - białych winogron, która dają bardzo obfite plony oraz odmiany lambrusco – czerwonych winogron.
Moszcz winogronowy jest gotowany, aż do zmniejszenia objętości wyjściowej o ok. ⅓. Zagęszczony sok przelewa się do drewnianych beczek. Napełnione beczki przechowuje się w warunkach wystawiających je na skrajne warunki klimatyczne.
Zanim gotowany moszcz stanie się składnikiem octu, musi dojrzewać przez co najmniej 12 lat. By wyprodukować 1 litr tradycyjnego octu balsamicznego potrzeba ok. 145 kg surowych winogron.

W sklepach możemy znaleźć wiele tańszych zamienników octu balsamicznego, które kosztują dosłownie kilka złotych. Są one produkowane masowo i szybciej z mniej zagęszczonych składników. Te lepszych gatunków zawierają domieszkę tradycyjnego octu balsamicznego i dojrzewają przez ok. rok. Najtańsze bywają barwione karmelem i dosładzane cukrem.

*PAMIĘTAJ!* Przed zakupem koniecznie sprawdź skład produktu. W składzie octu nie powinno być dwutlenku siarki ani barwników, nie powinien być zabarwiany karmelem ani dosładzany cukrem czy sokiem owocowym.

## Właściwości zdrowotne octu balsamicznego
Jeśli masz łamliwe paznokcie, zmęczoną, szarą cerę i wypadają ci włosy również warto sięgnąć po ocet, ponieważ jego regularne spożywanie korzystanie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów.
Ocet balsamiczny redukuje także stres metaboliczny i spowalnia naturalne procesy starzenia się organizmu.

## 5 powodów, dla których warto sięgnąć po ocet balsamiczny

### 1. Działa przeciwbakteryjnie
Kwas octowy działa antyseptycznie i antybakteryjnie. Dawniej był używany jako odtrutka w trakcie epidemii dżumy oraz przy infekcjach uszu, brodawek, grzybicy i wszy.

### 2. Spowalnia procesy starzenia
Ocet jest dobrym źródłem polifenoli, które niwelują szkodliwe działanie wolnych rodników, przez co chroni komórki ciała i spowalnia procesy starzenia.

### 3. Wspomaga odchudzanie
Ocet wspomaga rozkładanie tłuszczu i oczyszczanie organizmu. Regularne spożywanie octu poprawia również procesy trawienia, ponieważ wzmacnia przemianę materii i stymuluje wydzielanie soków żołądkowych.

### 4. Wspomaga trawienie
Włosi często piją ocet w małych ilościach przed i po posiłku, ponieważ doskonale wspomaga on trawienie.

### 5. Obniża poziom cholesterolu
Badania składu octu balsamicznego wykazały, że jest on świetnym źródłem polifenoli. Mają one silne działanie przeciwutleniające.

## Zastosowania octu balsamicznego
Octem balsamicznym możemy doprawiać sałatki, zarówno z warzywami jak i te na bazie owoców. Ku zaskoczeniu, ocet będzie wspaniale komponował się jako dodatek do lodów. Idealnie pasuje także do mięs - sprawdzi się jako składnik marynat.

## Przepis na kurczaka balsamico
Jednym z dań gdzie możemy wykorzystać ocet balsamiczny jest kurczak balsamico. Jest to stosunkowo proste w przygotowaniu danie.

### Składniki:
* 1 duża pierś z kurczaka
* posiekany ząbek czosnku
* 1 łyżka octu balsamicznego
* 5 łyżek oliwy z oliwek
* sól
* pieprz
* 1 łyżeczka świeżego oregano (do sosu)
* 1 łyżeczka świeżego rozmarynu (do sosu)
* 1 łyżeczka świeżego tymianku (do sosu)
* oliwa (do sosu)

### Przygotowanie:
* Mięso kroimy w małe kostki, następnie przekładamy do dużej miski, zalewamy marynatą i odstawiamy pod przykryciem do lodówki, na kilka godzin,
* Patyczki do szaszłyków moczymy przez minimum godzinę w wodzie.
* Nadziewając mięso na patyczki robimy szaszłyki,
* Przygotowaną potrawę grillujemy po 3 minuty z każdej strony,
* Tuż przed podaniem polewamy sosem z mieszanki świeżych ziół i łyżeczki oliwy z oliwek.

Czas przygotowania: *10 MINUT*
Porcja dla: *4 OSÓB*

CZY WIESZ JAKI OLEJEK ETERYCZNY ZWALCZA OZIĘBŁOŚĆ SEKSUALNĄ? KLIKNIJ I SPRAWDŹ >>

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie