Wizytówka pań to „Pierogowy zawrót głowy – pierogi z wszystkim i z niczym”. – Tajemnica naszych pierogów tkwi w cieście – mówi Iwona Winowska-Jałoszyńska, Sekretarz Koła. – Ciasto przygotowujemy z mąki, wody i szczypty soli. Nie dodajemy do nich jajka.
Panie proponują pierogi o tradycyjnych smakach: z mięsem, serem, truskawkami, szpinakiem, kapustą i grzybami.
– Polecamy jednak także pierogi w innych wydaniach – z serem kozim, kurkami i pokrzywą oraz z jabłkiem i trawą żubrową – mówi pani Iwona.
Koło Gospodyń Wiejskich Suliszewiczanki przygotowuje pierogi w trzech kolorach: żółte z kurkumą, czerwone z papryką i zielone ze szpinakiem.
Absolutną niespodzianką w menu pań z Suliszewic są pierogi… z niczym. – Sklejamy je ze wszystkich kolorów ciast – mówi pani Iwona Winowska-Jałoszyńska. – Można je nadziać marzeniami, miłością…
Oprócz pierogów panie chętnie serwują swoim gościom policzki wieprzowe.
Na stole obowiązkowo musi się też znaleźć lokalny chleb.
– Moi rodzice w centrum Błaszek prowadzą tradycyjną piekarnię po dziadku – mówi pani Iwona. – Wypiek chleba ma tam 50-letnią tradycję.
Smaki powiatu sieradzkiego poleca Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus. Firmy i organizacje lokalne mogą liczyć na wsparcie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w promowaniu swoich produktów oraz potraw.
Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?