Proste przepisy na dania z dyni:
BABECZKI Z DYNI
Składniki:
300 g purée z pieczonej dyni,
150 g roztopionego wiejskiego masła,
300 g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
170 g cukru,
2 łyżki cukru wanilinowego,
2 jajka,
60 ml mleka.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej do miski, dodaj cukier i sól (szczyptę). Połącz składniki. W drugiej misce roztrzep jajka i purée z dyni. Dodaj roztopione masło i mleko. Połącz składniki.
Wszystkie składniki bardzo delikatnie połącz. Pamiętaj kucharzu drogi – WAŻNE - do sypkich składników dodaj jajka z dynią!
Tak przygotowane ciasto wyłóż do foremek. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut.
Po upieczeniu czas na dekorację. Polewa lukrowa - standardowa. Posypka - wiórki z dyni. Zetrzyj dynię na tarce o grubych oczkach. Włóż do piekarnika i wysusz aż powstaną wiórki. Posyp polukrowane babeczki. Gotowe.
DŻEM Z DYNI
Składniki:
2 kg dyni pokrojonej w kostkę,
1/2 kg cukru,
3 galaretki ananasowe,
1 galaretka cytrynowa,
1 kwasek cytrynowy 20 g.
Sposób przygotowania:
Dynię i cukier wymieszać i zostawić na 24 godziny Następnie prażyć na wolnym ogniu. Zmiksować, wsypać suche galaretki dokładnie wymieszać. Na koniec kwasek cytrynowy. Przełożyć w słoiki i pasteryzować ok 20 min.
ZUPA DYNIOWA PRZEPIS
Najpopularniejsze są oczywiście dyniowe zupy w postaci „kremowej”.
Ale najpierw kilka podstawowych wskazówek…
Przede wszystkim - tak jak inne warzywa, czy owoce - dynię trzeba umyć. Następnie dynię trzeba przekroić na pół, a następnie oczyścić z pestek i włókien.
A później już tylko wystarczy z tej dyni coś zrobić, Czyli co?
Oto kilka sprawdzonych przepisów: zupa z dyni i nie tylko...
Dynia zapiekana w piekarniku
Dynię umyć, przekroić na pół i wydrążyć miąższ.
Pokroić ją w kawałki o grubości około 1 cm.
Oliwę wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy plaster posmarować oliwą i natrzeć solą, pieprzem oraz tymiankiem lub rozmarynem.
Plastry dyni wyłożyć na blasze z papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut, aż się przyrumieni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika.
Można też posypać dynię startym serem czy uprażonymi na patelni pestkami.
Podawać z sosem czosnkowym. Dla zaostrzenia można dodać nieco papryczki chilli...
Szybka, ale smaczna zupa z dyni (przepis)
Ziemniaki i marchewki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę przełożyć do garnka. Po ugotowaniu to wszystko trzeba zmiksować blenderem na krem. Przed podaniem na stół na talerzu najlepiej zrobić „łezkę” ze śmietany…
W tym wypadku specjalnie nie podaję proporcji poszczególnych składników, bo każdy może sobie je dobrać sam.
Rozgrzewająca wersja zupy z dyni (bo z imbirem)
A teraz bardziej skomplikowana potrawa, ale równie pyszna propozycja (porcja na 4 osoby).
Składniki to jedna mała dynia hokkaido (waga do 1 kilograma), 2 ziemniaki, 2 marchewki, litr bulionu (wcześniej ugotowanego, ewentualnie z kostki rosołowej, 1 mała cebul, sok z połowy cytryny, pół łyżeczki zmielonego imbiru w proszku (lub świeżego, tylko to już do smaku, bo świeży imbir jest bardziej intensywny). Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier i trochę słodkiej śmietany 30- 36% (ok. 100ml).
I oczywiście trzeba to wszystko ugotować i zblendować przed podaniem.
Zupa z dyni z boczkiem
A oto kolejny przypis. Ta zupa też ma wyjątkowy smak. Trzeba tylko mieć domowy, esencjonalny bulion oraz oczywiście dynię (najlepiej piżmową), która po upieczeniu staje się miękka i można ją z łatwością kroić lub miksować.
Składniki: 2 kilogramy dyni, 2 łyżki oliwy, 100 gramów, boczek surowy (100 gramów), łyżka posiekanego szczypiorku, dwie kromki pokrojonych w kostkę bagietek.
Twoja zupa krem z dyni stanie się jeszcze pyszniejsza, jeśli dodasz do niej garść chrupiących grzanek i tyle smażonego boczku.
Zupa z dyni w wersji „na ostro”
To propozycja dla miłośników ostrzejszych potraw w klimacie indyjskim.
Potrzebna jest jedna cebulą, jedna dynia (najlepiej piżmowa lub hokkaido”), dwa bataty, 120 gramów ciecierzycy, dwie łyżki pasty curry, łyżkę olejowo kokosowego, kawałek imbiru (ok. 3 centymetrów”), jedna papryczka chili, puszka mleczka kokosowego, świeża kolendra, jedna limonka, 200 gramów ryżu basmati.
Dynie i bataty trzeba obrać w kostkę, imbir w cienkie słupki, bulion wymieszać w z 400 ml ciepłej wody.
Na oleju kokosowym należy zeszklić cebulę, a następnie dodać chili i imbir i krótko podsmażyć (przez jakieś pół minuty), a następnie dolać bulion.
Następnie trzeba dodać warzywa i gotować aż zmiękną.
Do smaku można doprawić sokiem z limonki oraz solą.
No i oczywiście do całej potrawy dodajmy ryż ugotowany na sypko.
Dynia w occie
Z dyni oczywiście nie tylko robimy zupy, ale też inne przetwory. Najbardziej popularnym jest oczywiście dynia w occie.
Najlepiej dodać do niej też gruszki…
Składniki: po kilogramie dyni i gruszek. Do tek 1,5 litra wody, szklanka cukru, półtorej szklanki octu spirytusowego, odrobią cynamonu, jedna laska wanilii, łyżka gorczycy i 8 gożdzików.
Gruszki i dynie obieramy pozbawiając je gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
W garnku trzeba zagotować wodę z cukrem, octem, cynamonem i przekrojona laska wanilii.
Do 4 słoików należy wsypać trochę gorczycy i po dwa goździki i to wszystko zalewamy gorącą marynatą.
Słoiki odwracamy do góry dnem, żeby się zapasteryzowały.
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?