Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na tradycyjny bigos z kiszonej kapusty na święta Bożego Narodzenia

Monika Nowak
Przepis na tradycyjny bigos z kiszonej kapusty na święta Bożego Narodzenia
Przepis na tradycyjny bigos z kiszonej kapusty na święta Bożego Narodzenia pixabay.com
Bigos, stanowi nieodłączny element polskiej kuchni wigilijnej, wnosząc do stołu wyjątkowy smak i aromat. Ta tradycyjna potrawa składa się głównie z kiszonej kapusty i różnych rodzajów mięsa, tworząc złożoną kompozycję smaków. Przygotowanie bigosu to sztuka, która wymaga nie tylko cierpliwości i umiejętności kulinarnych.

Przepis na świąteczny bigos

Sładniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 500 g mięsa
  • 200 g kiełbasy
  • 200 g boczku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 szklanki bulionu lub wody
  • 30 g suszonych borowików
  • Majeranek
  • Kminek
  • Pieprz czarny
  • Liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego

Jak przygotować kapustę?
Przygotowanie świątecznego bigosu, należy rozpocząć od dokładnego umycia i odciśnięcia kiszonej kapusty. Następnie należy ją pokroić i gotować do momentu jak nie będzie miękka (powinno to potrwać od 30 do 40 minut).

Przygotowanie grzybów do bigosu

Grzyby należy dokładnie umyć i namoczyć przez około dwie godziny. Po tym czasie możemy je ugotować. Ugotowane grzyby kroimy na drobne paseczki i dodajemy do kapusty. Do kapusty dodajemy również kilka listków liścia laurowego, szczyptę pieprzu i po 1 łyżeczce kminku, majeranku.

Kiełbasę, boczek i mięso (najczęściej korzysta się z wieprzowiny, a rzadziej z drobiu lub wołowiny) kroimy w kostkę i smażymy na patelni przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając mięso, aby się nie przypaliło. Dodajemy na patelnię drobno posiekaną cebulę i smażymy.

Całość dodajemy do garnka z kapustą, grzybami i przyprawami. Dokładnie mieszamy całość i gotujemy nawet przez 4-5 godzin pod przykryciem. Nie można jednak zapominać o mieszaniu całości co jakiś czas. Gotowy bigos odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli chcemy, aby nasz bigos miał jak najlepszy smak nie powinniśmy podawać go na stół od razu po ugotowaniu. Zdecydowanie lepiej odczekać dzień lub dwa, zanim znajdzie się na naszym stole.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki