Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sok z pigwy na wzmocnienie odporności oraz objawy przeziębienia i grypy. Podajemy prosty przepis na naturalny sok z pigwy na zimę

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Surowe owoce pigwy są bardzo gorzkie, dlatego przed ich spożyciem warto poddać je obróbce termicznej.
Surowe owoce pigwy są bardzo gorzkie, dlatego przed ich spożyciem warto poddać je obróbce termicznej. byrev/Pixabay.com
Sok z pigwy, dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy wspomaga działanie układu immunologicznego, a tym samym łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Ten zdrowotny napój to również źródło garbników, które łagodzą dolegliwości żołądkowe. Natomiast sok z pigwy dodany do herbaty z odrobiną miodu będzie miał właściwości rozgrzewające. Przy jakich jeszcze dolegliwościach warto go stosować? Zobacz, jak przygotować naturalny sok z pigwy w sokowniku.

Spis treści

Właściwości zdrowotne naturalnego soku z pigwy

Sok z pigwy produkowany jest z owoców drzewa pigwy pospolitej (Cydonia oblonga), nazywanej również polską cytryną, ze względu na kwaśny smak i dużą zawartość witaminy C. Drzewo pigwy kwitnie w maju, a owoce dojrzewają w październiku nabierając żółtego koloru, przypominając swoim wyglądem jabłka. Owoc pigwy pospolitej jest zbity i bladożółty, a po przekrojeniu szybko zmienia swoją barwę na ciemniejszą. Surowy jest cierpki w smaku, jednak idealnie nadaje się na domowe przetwory, takie jak soki, dżemy czy też nalewki.

Wartość kaloryczna pigwy w 100 g świeżych owoców wynosi 57 kcal, co czyni ją owocem niskokalorycznym. Porcja taka zawiera 15 g węglowodanów, w tym 1,6 g błonnika pokarmowego, niewielką ilość białka (0,4 g), a także znikome ilości tłuszczu (0,1 g). Pigwa jest dobrym źródłem witaminy C, ponieważ w 100 g znajduje się 15 mg kwasu askorbinowego, który wspomaga odporność organizmu i walkę z infekcjami.

Sok z pigwy jest źródłem cennych przeciwutleniaczy, czyli związków chroniących komórki organizmu przed uszkodzeniem, spowodowanym przez wolne rodniki tlenowe. Nadmiar rodników powoduje wzrost ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych, m.in.: miażdżycy, cukrzycy typu 2 lub nadciśnienia tętniczego.

Kwasy organiczne, takie jak: kwas jabłkowy, winowy, cytrynowy i fumarowy, odpowiadają za cierpki smak soku z pigwy, jednak dzięki swoim właściwościom poprawiają pracę układu trawiennego oraz zwiększają wchłanianie wapnia i żelaza ze spożytych pokarmów.

W miąższu znajdziemy garbniki, które mają działanie ściągające, oraz flawonoidy (kwercetyna, antocyjany, karotenoidy) działające przeciwnowotworowo oraz detoksykująco na organizm. Sok z pigwy zawiera również spore ilości pektyn, które dzięki swoim właściwościom żelującym wspomagają usuwanie toksyn oraz metali ciężkich z organizmu.

Na co pomaga sok z pigwy? Pozytywne działanie na układ immunologiczny

Sok z pigwy zazwyczaj spożywany jest w okresie jesienno-zimowym, ponieważ pomaga wzmocnić odporność. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym często stosowany jest u osób z suchym kaszlem wywołanym przez infekcje układu oddechowego. Zawarty w soku ze skórek pigwy kwas chlorogenowy obniża zdolność namnażania się bakterii i wspomaga ich eliminację z organizmu. Natomiast duża zawartość garbników o działaniu ściągającym skutecznie wspomaga leczenie biegunek.

Podczas gotowania soku z pigwy uzyskiwany jest ekstrakt fenolowy, który działa ochronnie na erytrocyty i zapobiega ich rozpadowi. W związku z tym napój może być stosowany w profilaktyce niedokrwistości.

Przeciwwskazania do spożywania soku z pigwy

Sok z pigwy mimo swoich dobroczynnych właściwości nie jest wskazany dla każdego. Produkty z pigwy dostępne w aptekach lub sklepie nie powinny być stosowane przez osoby chore na cukrzycę, ze względu na częsty dodatek cukru do produktu. Nadmierne spożycie przez cukrzyków tych produktów może powodować hiperglikemię, czyli wzrost glukozy we krwi. Również kobiety ciężarne powinny unikać spożywania tego napoju, gdyż może powodować dolegliwości żołądkowe. Najlepiej, aby przed wprowadzeniem do diety zasięgnąć porady lekarza prowadzącego.

Gotowe preparaty z pigwy (soki, musy, syropy) należy stosować zgodnie z zaleceniami producenta. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej dawki, oraz nie powinno się spożywać produktu po terminie ważności.

Jak przygotować sok z pigwy?

Najprostszy przepis na sok z pigwy nie wymaga dużego doświadczenia oraz specjalnego sprzętu. Bez wątpienia warto przygotować koncentrat soku z pigwy, by cieszyć się nim przez cały okres jesienno-zimowy. Wzmocni odporność, a jako dodatek do herbaty z miodem idealnie rozgrzeje. Odpadem przy produkcji soku z pigwy są pestki, które można wykorzystać jako napar, który pobudza trawienie oraz przyspiesza przemianę materii. Należy zalać łyżkę nasion wrzącą woda, przelać do słoika, wymieszać i odczekać 3 godziny.

Do zrobienia podstawowego soku z pigwy należy przygotować:

  • 1 kg owoców pigwy (4-5 sztuk),
  • 1,5 kg cukru lub 750 g stewii,
  • słoik o pojemności 1,5l.

Pigwę trzeba dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona. Pigwy przed gotowaniem nie obieramy, ponieważ w skórce znajduje się największa ilość związków eterycznych, które nadadzą niepowtarzalny aromat. Po usunięciu pestek pigwę należy pokroić w drobna kostkę, lub zetrzeć na tarce.

Do umytego słoika naprzemiennie wkładać pigwę, zasypując cukrem. Jeśli chcemy, aby sok był bez cukru, można go zastąpić stewią. Stewia jest słodsza od sacharozy, zatem należy dodać jej mniejsza ilość, niż w przypadku cukru.

Słoik należy przykryć gazą i odstawić w ciemne miejsce na 4 dni, pamiętając o codziennym zamieszaniu słoikiem. Zasypanej cukrem pigwy nie powinno się trzymać dłużej niż te kilka dni, ponieważ sok może zacząć fermentować (jest to pierwszy etap produkcji nalewki pigwowej). Jeśli sok ma przetrwać całą zimę, obowiązkowa będzie jego pasteryzacja.

Przepis na sok z pigwy z sokownika. Idealny na zimę

Sokownik jest popularną i wygodną formą gotowania soków, a do jego gotowania konieczne będzie przygotowanie:

  • 2 kg owoców pigwy,
  • 1 kg cukru.

Pigwę dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona. Pigwy przed gotowaniem nie powinno się obierać. Po usunięciu pestek owoce należy umieścić w górnej części sokownika i zasypać cukrem. Dolną cześć należy napełnić do 1/3 wysokości wodą i sokownik umieścić na palniku z małym płomieniem.

Co jakiś czas przygniatać owoce oraz kontrolować ilość wody. Całość gotować około 1,5 godziny, do momentu puszczenia soku przez. Tak powstały sok w celu dłuższego przechowywania należy poddać procesowi pasteryzacji.

Jak pasteryzować naturalne soki?

Pasteryzacja to podgrzanie w taki sposób, aby zniszczyć lub zahamować rozwój drobnoustrojów, przy jednoczesnym zachowaniu właściwości zdrowotnych oraz smaku. Jeśli nie chcemy, aby sok był mętny, należy go przed napełnieniem słoików przecedzić przez sitko lub gazę.

Konieczne jest zostawienie około 2 cm wolnej przestrzeni między górną krawędzią słoika, aby podczas gotowania sok nie wykipiał. Po napełnieniu naczynia należy przetrzeć krawędzie spirytusem lub wódką. W celu pasteryzacji sok trzeba przelać do mniejszych słoików lub szklanych buteleczek i szczelnie zamknąć.

Następnie wkładamy słoiki do garnka i zalewamy do 3/4 wysokości wodą i doprowadzamy wodę do wrzenia. Od momentu zagotowania należy poczekać 15 minut w celu pasteryzacji i po tym czasie zdjąć garnek z ognia. Aby słoiki nie pękły podczas gotowania, dobrze jest oddzielić każdy od siebie ściereczką lub ręcznikiem. Gotowy pasteryzowany sok może być bezpiecznie przetrzymywany w spiżarni przez rok.

Źródła:
Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści (5) - oszustwo na kartę NFZ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sok z pigwy na wzmocnienie odporności oraz objawy przeziębienia i grypy. Podajemy prosty przepis na naturalny sok z pigwy na zimę - Strona Zdrowia

Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki