9 z 11
Składniki:...
fot. Andrzej Banaś

Szybkie pączki

Składniki:
kostka półtłustego albo tłustego twarogu(ok 250g), 1 jajko, ok. 1 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczypta soli, 1 łyżeczka, proszku do pieczenia, olej do smażenia, cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Twaróg mielimy. Równie dobrze można go zmiażdżyć widelcem albo wrzucić do rozdrabniacza - każda opcja jest dobra! W misce rozkłócamy jajko i dodajemy cukier. Dodajemy do jajka mąkę z proszkiem do pieczenia oraz twaróg. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką - powinno nie kleić się nam do rąk. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy niewielkie kulki, które smażymy na głębokim oleju, aż się zarumienią. Gotowe posypujemy cukrem pudrem i zajadamy ze smakiem. Pączki osuszajmy na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Olga Smolec - Kmoch, autorka bloga poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com

10 z 11
Składniki:...
fot. Andrzej Banaś

Jagodowe pączki

Składniki:
50 dag maki tortowej, 1 szklanka mleka, 3-4 łyżki cukru, ok.10 dag drożdży, łyżka cukru waniliowego, 1 jajo, 4-5 żółtek, 4 łyżki masła, dżem jagodowy, szczypta soli, cukier puder do posypania, olej

Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru. Całość wymieszać i wstawić do garnka z ciepłą wodą na ok. 15 minut ( żeby zwiększyło objętość). Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier waniliowy. Jajo i żółtka utrzeć z pozostałymi 2 łyżkami cukru na puszystą pianę. Do mąki dodać drożdże i mieszać. Następnie dodać ubite jaja i wszystko razem wymieszać. Do wyrobionego ciasta dodać roztopione masło i wymieszać. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na ok. 2cm i szklanką wycinać krążki. W środek nakładać łyżką dżem. Zlepić brzegi i uformować kulki. Olej rozgrzać do 180 stopni i smażyć pączki z obu stron przez ok. 2-3 min.

Agnieszka Weber

11 z 11
Składniki:...
fot. Andrzej Banaś

Pączki z rumem

Składniki:
0,5 szklanki cukru, 5 dag drożdży, 15 dkg masła, 1 szklanka mleka, 0,5 kg mąki pszennej tortowej, mały kieliszek rumu lub wódki, 6 sztuk żółtek

Przygotowanie:
Mleko zagotować, dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Nie może być grudek. Gdy przestygnie, dodać drożdże i łyżkę cukry. Żółtka utrzeć z resztą cukru, wlać do rozczynu i wymieszać. Dodać resztę mąki i alkohol. Wyrabiać ręką, a pod koniec wlać rozpuszczone masło. Dalej wyrabiać, aż ciasto będzie odstawać od ręki. Odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. Jak podwoi objętość, formować małe pączki. Smażyć na smalcu. Konfiturą nadziewać po usmażeniu. Koniecznie różaną.

Jadwiga Krzemińska

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Proces znanego biznesmena, szefa firmy „Zbyszko”. Długi z końmi w tle

Proces znanego biznesmena, szefa firmy „Zbyszko”. Długi z końmi w tle

Ojciec polskiego astronauty zamyka Galerię Sztuki w Łodzi

Ojciec polskiego astronauty zamyka Galerię Sztuki w Łodzi

Polecamy

Intensywna burza w Gnieźnie: zalane ulice, urzędy, szkoła, sklepy i drogi!

NA ŻYWO
Intensywna burza w Gnieźnie: zalane ulice, urzędy, szkoła, sklepy i drogi!

Wakacje w Helu dawniej. Wybierz się w sentymentalną podróż nad Bałtyk

Wakacje w Helu dawniej. Wybierz się w sentymentalną podróż nad Bałtyk

Proces znanego biznesmena, szefa firmy „Zbyszko”. Długi z końmi w tle

NOWE
Proces znanego biznesmena, szefa firmy „Zbyszko”. Długi z końmi w tle