Anna Wojciechowska zebrała w swojej książce „Fifki i żulika, czyli domowej kuchni łódzkiej” smaki robotniczego miasta i przepisy przekazywane przez prababcie i babcie.
Dlatego też nazwa pracowni kulinarnej, w której tajniki tradycyjnej kuchni przekazuje dzieciom, również ma koloryt lokalny. „Tytka” to miejsce, gdzie maluchy i młodzież mogą nauczyć się piec żulik (ciasto drożdżowe z kawą), czy pierwszy raz w życiu spróbować fifki, czyli wywaru z warzyw dodatkowo zagęszczonego kaszą manną.
Anna Wojciechowska zdradza tajniki tradycyjnej, łódzkiej kuchni
Ze względu na to, że tradycyjna łódzka kuchnia jest biedna i nie zawsze pełna wartości odżywczych (świadczą o tym nazwy dawnych zup: wodzianka czy śmieciówka), Anna Wojciechowska znacznie poszerzyła warsztatowe menu.
W piątek dzieci w wieku od 6 do 13 lat będą mogły poznać tajniki kuchni wegetariańskiej i zasady zdrowego żywienia. Żeby poczuć się jak uczestnicy popularnego programu kulinarnego, otrzymają fartuch, a po zakończeniu zajęć (prowadzonych w godzinach od 17.30 do 20.30) listę z przepisami.
Z kolei w pierwszą sobotę miesiąca do gotowania z dziećmi będą mogli się przyłączyć rodzice.
Zobacz filmowy skrót najważniejszych wydarzeń minionego tygodnia - 11-17 kwietnia 2016 roku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?