Ziemniaki są również bogate w błonnik, który wpływa pozytywnie na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego. Pyry zawierają również liczne składniki mineralne:
-beta-karoten
-cynk
-fosfor
-jod
-magnez
-mangan
-miedź
Jakie są rodzaje ziemniaków?
Istnieje około 1000 odmian ziemniaka na całym świecie. Warto więc wiedzieć czym różnią się od siebie. Podzielone są na cztery grupy:
-Typ kulinarny A - sałatkowy. Ziemniaki po ugotowaniu nie rozpadają się i zachowują swój kształt.( Np.: Ditta, Denar)
-Typ kulinarny B - wszechstronnie użytkowe. Najczęściej spotykany typ ziemniaków. Nadają się do pieczenia, gotowania i smażenia. (Np.: Orlik, Irga)
-Typ kulinarny C - mączyste. Ziemniaki rozsypują się po ugotowaniu. Miąższ jest lekko suchy. Zawierają najwięcej skrobi. Nadają się idealnie na frytki, placki ziemniaczane oraz kopytka (Np. Bryza, Gustaw)
-Typ kulinarny D - bardzo mączyste. Swoje zastosowanie znajdują głównie w pieczeniu.
Kto nie powinien jeść ziemniaków?
Ziemniaków w swojej diecie powinny unikać osoby cierpiące na reumatyzm, ponieważ powodują one sztywność stawów. Ograniczyć spożywanie ziemniaków powinny osoby z wysokim potasem we krwi oraz osoby chorujące na niewydolność nerek. Całkowicie zrezygnować z ziemniaków powinny osoby, u których zdiagnozowano chorobę Leśniowskiego - Crohna.