MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Właściwości zdrowotne ziemniaków. Ile kalorii mają ziemniaki i kto powinien włączyć je do swojej diety? 7.05.2024

OPRAC.:
Norbert Uram
Norbert Uram
Ziemniaki zawierają także szereg witamin potrzebnych do poprawnego funkcjonowania organizmu:-A -B1 -B2 -B3 -B6 -C
Ziemniaki zawierają także szereg witamin potrzebnych do poprawnego funkcjonowania organizmu:-A -B1 -B2 -B3 -B6 -C pixabay.com
Ziemniaki goszczą na stołach w całej Polsce w różnych formach. Spożywamy je gotowane lub smażone, robimy z nich kopytka czy frytki i placki ziemniaczane. Jednak jakie właściwości zdrowotne mają ziemniaki? Ile kalorii mają kartofle i kto powinien włączyć je do swojej diety? Sprawdź!

Właściwości zdrowotne ziemniaków. Ile mają kalorii?

Ziemniaki, pyry, kartofele - niezależnie od regionu i nazewnictwa są jednym z podstawowych składników kuchni polskiej. Jakie jednak właściwości zdrowotne mają ziemniaki?

Wbrew popularnej opinii, ziemniaki nie są kaloryczne. Ich wartość energetyczna wynosi 78 kcal/100 g, a zawartość tłuszczu wynosi około 0.1%. Jednak warto pamiętać, iż ugotowane ziemniaki posiadają jeszcze mniej kalorii 66 kcal/100 g, a domowe chipsy z piekarnika 80 kcal/100 g. Jednak w przypadku 100 g frytek to już 312 kcal. Dla porównania ryż biały 344 kcal/100 g, kasza gryczana 336 kcal/100 g.

Ziemniaki zawierają także szereg witamin potrzebnych do poprawnego funkcjonowania organizmu:

  • A
  • B1
  • B2
  • B3
  • B6
  • C

Ziemniaki są również bogate w błonnik, który wpływa pozytywnie na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego. Pyry zawierają również liczne składniki mineralne:

  • beta-karoten
  • cynk
  • fosfor
  • jod
  • magnez
  • mangan
  • miedź

Jakie są rodzaje ziemniaków?

Istnieje około 1000 odmian ziemniaka na całym świecie. Warto więc wiedzieć czym różnią się od siebie. Podzielone są na cztery grupy:

  • Typ kulinarny A - sałatkowy. Ziemniaki po ugotowaniu nie rozpadają się i zachowują swój kształt.( Np.: Ditta, Denar)
  • Typ kulinarny B - wszechstronnie użytkowe. Najczęściej spotykany typ ziemniaków. Nadają się do pieczenia, gotowania i smażenia. (Np.: Orlik, Irga)
  • Typ kulinarny C - mączyste. Ziemniaki rozsypują się po ugotowaniu. Miąższ jest lekko suchy. Zawierają najwięcej skrobi. Nadają się idealnie na frytki, placki ziemniaczane oraz kopytka (Np. Bryza, Gustaw)
  • Typ kulinarny D - bardzo mączyste. Swoje zastosowanie znajdują głównie w pieczeniu.

Kto nie powinien jeść ziemniaków?

Ziemniaków w swojej diecie powinny unikać osoby cierpiące na reumatyzm, ponieważ powodują one sztywność stawów. Ograniczyć spożywanie ziemniaków powinny osoby z wysokim potasem we krwi oraz osoby chorujące na niewydolność nerek. Całkowicie zrezygnować z ziemniaków powinny osoby, u których zdiagnozowano chorobę Leśniowskiego - Crohna.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak przechowywać nowalijki? To musisz wiedzieć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki