Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1231 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Syndemia – czas zwiększonej śmiertelności COVID-19 przy chorobach współistniejących
Nie bez powodu apeluje się do seniorów, by chronili się przed COVID-19, pozostając w domach. To właśnie oni mają najwięcej schorzeń, które pogarszają przebieg...
Ból głowy przy COVID-19 – objaw lżejszej infekcji?
Czy po objawach można rozpoznać mniejsze ryzyko powikłań COVID-19? Wygląda na to, że tak! Naukowcom udało się ustalić, że wskaźnikiem takim może być ból głowy,...
Te objawy wskazują na długi COVID-19! 10 oznak wciąż trwającej infekcji
Nie każdy, kto zachoruje na COVID-19, wraca do zdrowia w standardowym czasie 2-6 tygodni. Część osób walczy z infekcją miesiącami, a dolegliwości nie ustępują....
Nie boję się szczepień - mówi Paweł Grzesiowski
Szczepienie na COVID-19 to jedyny sposób, by zatrzymać pandemię. Temat budzi jednak wiele obaw i wątpliwości, które warto od razu wyjaśnić. Na wszystkie...
Leki roślinne na COVID-19 – sprawdź, jakie zioła wpierają walkę z koronawirusem
Czy zioła mogą chronić przed koronawirusem i leczyć infekcję? Wreszcie minęło dość czasu, by móc udowodnić działanie pierwszych kandydatów. A bezpieczne i...
Jaka szczoteczka do zębów jest najlepsza?
Niemal każdy Polak ma próchnicę, a najlepszym sposobem profilaktyki tej choroby jest regularne mycie zębów. Jaką więc wybrać szczoteczkę? Lepsza jakakolwiek niż...
Te objawy ma 3/4 ozdrowieńców przez pół roku od COVID-19
Ponad 75 proc. osób, które przebyły leczenie COVID-19 w szpitalu, cierpi z powodu co najmniej jednego rodzaju dolegliwości nawet przez pół roku od początku...
Zęby – sposoby na biały uśmiech
Piękne zęby to oznaka atrakcyjności i sygnał o dobrym zdrowiu. To jednak więcej niż kwestia estetyczna – stan jamy ustnej ma wpływ na kondycję organizmu i...
Dieta paleo szkodliwa dla serca?
Dieta paleo to sposób odżywiania mający naśladować nawyki naszych przodków. Choć ze względu na skład budzi wiele kontrowersji, do tej pory uznawano ją za...
Leczenie COVID-19 – jakie leki i terapie są stosowane?
Choć pandemia koronawirusa SARS-CoV-2 trwa już blisko rok, wciąż nie ma lekarstwa na wywoływaną przez niego chorobę COVID-19. Jedyny lek stosowany...