Dieta pudełkowa dla cukrzyków – jaką wybrać?

Materiał informacyjny SuperMenu

Odpowiednio dobrana dieta, regularne pomiary poziomu cukru we krwi oraz opieka specjalisty to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia każdego diabetyka. Dziś chcemy opowiedzieć Ci o diecie, która pomoże utrzymać cukrzycę w ryzach i zapobiec niebezpiecznym powikłaniom. Dowiedz się, czego unikać i ​​co jeść przy cukrzycy oraz jak z bogatej oferty cateringu dietetycznego wybrać najlepszą ​​dietę dla cukrzyka.

Danie z diety pudełkowej dla cukrzyków z cateringu dietetycznego w Łodzi

Dlaczego diabetycy potrzebują specjalnej diety?

Jednym z bardzo ważnych elementów terapii cukrzycy jest zdrowa, odpowiednio skomponowana dieta. Pozwala ona zapobiec nagłym i niepożądanym wahaniom poziomu cukru we krwi, poprawić jakość życia diabetyków, a czasem również uniknąć lub odwlec w czasie konieczność stosowania leków (przy cukrzycy typu II lub ciążowej).

Niestety, diabetycy narażeni są zarówno na długofalowe skutki swojej choroby, które mogą wystąpić dopiero po kilku lub nawet kilkudziesięciu latach od diagnozy, jak i na skutki krótkofalowe, np. w postaci hipoglikemii (zbytniego spadku poziomu glukozy) lub hiperglikemii (nadmiernego wzrostu poziomu cukru we krwi). Regularne, starannie zbilansowane posiłki pomagają utrzymać stabilny poziom cukru i lipidów we krwi, a tym samym zmniejszyć ryzyko groźnych powikłań oraz chorób naczyniowych.

​Niebezpieczne objawy spadku i wzrostu poziomu cukru we krwi
Niedostosowana do potrzeb diabetyka dieta może być przyczyną hipoglikemii lub hiperglikemii. Każdy z tych stanów jest bardzo niebezpieczny i w krótkim czasie może doprowadzić do poważnych powikłań.

Do objawów nadmiernego spadku poziomu cukru we krwi zaliczamy m.in. niepokój, osłabienie, zawroty głowy, zaburzenia koordynacji, podwójne widzenie, drgawki oraz śpiączkę.

Objawami zbytniego wzrostu poziomu glukozy są przewlekła senność i zmęczenie, bóle głowy, zaburzenia koncentracji, niewyraźne widzenie, kwasica i śpiączka.

Czego unikać przy cukrzycy? Uważaj na produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Podstawowym zaleceniem dietetycznym dla osób zmagających się z cukrzycą jest rezygnacja z produktów o wysokim indeksie glikemicznym, wynoszącym 70 lub więcej. Takie produkty zawierają dużą ilość węglowodanów prostych, które szybko wchłaniają się z przewodu pokarmowego do krwi, powodując nagły wyrzut glukozy, który u diabetyków może skutkować wystąpieniem hiperglikemii.

Do produktów o wysokim IG zaliczamy m.in. cukier, białe pieczywo, ryż i makarony, daktyle, chipsy, niektóre gotowane warzywa (marchewkę, dynię, ziemniaki), piwo oraz frytki.

Danie z diety pudełkowej dla cukrzyków z cateringu dietetycznego w Łodzi

Rola produktów o niskim indeksie glikemicznym w diecie cukrzyka

Świeżo zdiagnozowani diabetycy mogą zastanawiać się, co jeść przy cukrzycy. Na szczęście, lista „dozwolonych” składników jest bardzo długa! Mowa tu o produktach o niskim IG, które można spożywać bez większych obaw. Zaliczamy do nich m.in.: surowe warzywa, nabiał (oprócz mleka), mięso, ryby, oleje roślinne, orzechy, grzyby, cieciorkę, soczewicę, porzeczki i agrest.

Produkty o niskim IG powinny dominować w diecie diabetyka. Co ważne, w prawidłowo skomponowanym jadłospisie cukrzyka jest również miejsce na produkty o średnim IG (50-70), które należy spożywać w niewielkiej ilości. Chorzy nie muszą też rezygnować ze słodkiego smaku. Powinni jednak stosować zdrowy zamiennik cukru o niskim IG, np. ksylitol, stewię lub erytrol.

​Zbilansowane posiłki, które utrzymają cukier w ryzach

Posiłki w diecie diabetyka muszą być odpowiednio zbilansowane: z jednej strony dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości kalorii i wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a z drugiej zapobiegać wahaniom poziomu cukru we krwi. Z tego względu nieodłącznym atrybutem cukrzyka staje się tabela indeksu glikemicznego produktów oraz kalkulator. Oprócz samego składu posiłków, należy też zwracać uwagę na sposób ich przygotowania (m.in. unikać smażenia, rozgotowywania), wielkość porcji oraz wyliczać ładunek glikemiczny każdego dania. Jest to bardzo czasochłonne oraz wymaga sporej wiedzy dietetycznej, którą ma raczej niewielu z nas.

Aby ograniczyć czas spędzany na układaniu menu i gotowaniu, wielu diabetyków sięga po sprawdzoną dietę pudełkową dla cukrzyków. Posiłki takiej diety są opracowywane przez specjalistów, którzy dbają o odpowiednie zbilansowanie każdego dania i dostosowanie go do potrzeb osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Nie uświadczysz tu produktów o wysokim indeksie glikemicznym – zamiast nich, ​catering dietetyczny z Łodzi bazuje na świeżych, nieprzetworzonych produktach o niskim IG, z niewielkim dodatkiem produktów o średnim IG oraz zdrowych zamienników cukru.

To jeszcze nie koniec zalet cateringu dietetycznego. Mając pod ręką zestaw gotowych posiłków na cały dzień, łatwiej zadbać o regularne jedzenie, które jest jednym z filarów utrzymania stabilnego poziomu cukru we krwi. Nie trzeba też zastanawiać się, co jeść przy cukrzycy ani sprawdzać tabel indeksu glikemicznego – wszystkim tym zajmą się specjaliści.

Jaka dieta pudełkowa dla cukrzyków? Poznaj oferty cateringów dietetycznych

Oferta dobrych cateringów dietetycznych może składać się nawet z kilkunastu zróżnicowanych diet! Jak spośród nich wybrać tę najlepszą? Już mówimy.

Co do zasady, dieta diabetyków nie odbiega zbytnio od zdrowej, zbilansowanej diety polecanej osobom zdrowym. Dzięki temu cukrzycy mogą wybierać spośród różnych diet pudełkowych, by w końcu znaleźć tę najlepiej dostoswaną do ich stylu życia, preferencji smakowych i indywidualnych uwarunkowań. Najczęściej polecaną dietą pudełkową dla diabetyków jest dieta o niskim IG, której zadaniem jest zapobiegnięcie wahaniom poziomu glukozy we krwi. Warto przyjrzeć się również diecie DASH uznawanej za jedną z najzdrowszych diet świata. Ta superzdrowa dieta ogranicza to, co cukrzykom niewskazane: produkty o wysokim IG, żywność wysokoprzetworzoną oraz cukier. Co więcej, DASH minimalizuje ryzyko chorób układu krążenia, które należą do częstych przewlekłych powikłań cukrzycy.

Pamiętaj, że nawet najlepsza idealnie dobrana dieta pudełkowa nie zwalnia diabetyka z obowiązku mierzenia poziomu cukru we krwi i przyjmowania zaleconych przez lekarza leków!

Zdrowe dania z diety pudełkowej dla diabetyków dowożone przez fit catering w Łodzi

Wsparcie specjalistów przy cukrzycy, hipoglikemii reaktywnej i insulinooporności

Diabetycy, którzy rozpoczynają poszukiwana najlepszej diety pudełkowej, powinni zasięgnąć opinii swojego lekarza prowadzącego oraz dietetyka. Dlaczego? Otóż, cukrzyca niejedno ma imię – w zależności od m.in. typu cukrzycy, stopnia zaawansowania choroby, wyników pomiarów poziomu cukru we krwi, występowania chorób towarzyszących oraz aktualnej masy ciała, każdy diabetyk może potrzebować nieco innego rozkładu makroskładników i posiłków w ciągu dnia, innej liczby kalorii oraz eliminacji innych produktów. Z tą wiedzą warto udać się do dietetyka, który pomoże dopasować skład diety do kulinarnych gustów pacjenta.

Podczas wyboru najlepszej diety pudełkowej, z pomocy specjalistów powinny skorzystać również inne osoby zmagające się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, np. z insulinoopornością, stanem przedcukrzycowym oraz cukrzycą reaktywną, zwaną fachowo hipoglikemią reaktywną.

Dzięki kompleksowemu wsparciu specjalistów: lekarza, dietetyka oraz ekspertów ds. żywienia pracujących w cateringu dietetycznym, zwiększysz swoje szanse na znalezienie diety pudełkowej wspierającej Twoje zdrowie i dobre samopoczucie, która jednocześnie będzie tak smaczna, że nie będziesz mógł się doczekać kolejnego posiłku!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki