Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak przygotować uszka do czerwonego barszczu? Sprawdzony domowy sposób!

Norbert Uram
Norbert Uram
Wideo
od 16 lat
Barszcz czerwony w wielu domach to jedna z dwunastu potraw na wigilijnym stole. Najczęściej podawany jest z uszkami (z kapustą i grzybami lub z mięsem), które podkreślają jego wyrazisty smak. Poniżej znajdziesz prosty domowy przepis na ciasto na uszka, które sprawi, że Twój barszcz będzie niezapomniany.

Przygotowanie domowych uszek do czerwonego barszczu jest proste i niezmiernie satysfakcjonujące. W ten sposób doskonale z czego nasze uszka zostały wykonane! Jakich składników należy użyć? Poniżej znajdziesz listę potrzebnych składników oraz domowy przepis na przygotowanie uszek do barszczu czerwonego. Sprawdź!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli

Farsz (możesz dostosować według własnych upodobań):

  • Mięso mielone
  • Grzyby
  • Cebula
  • Sól, pieprz, przyprawy do smaku

Jak przygotować ciasto na uszka?

Wymieszaj Mąkę i Sól: W dużej misce dokładnie wymieszaj mąkę i sól. To podstawa ciasta na uszka.

Dodaj Jajka: W osobnej misce roztrzep jajka. Dodaj je stopniowo do mąki, jednocześnie mieszając.

Zagniatanie Ciasta: Stopniowo dodawaj wodę i zagniataj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykryj je ściereczką i pozostaw na około 30 minut, aby odpoczęło.

Rozwałkuj Ciasto: Po odpoczynku ciasto będzie gotowe do rozwałkowania. Użyj wałka i oprósz blat mąką, aby ciasto nie przyklejało się do niego.

Wycinanie Kółek: Z gładko rozwałkowanego ciasta wytnij kółka o średnicy 7-8 cm. Możesz użyć szklanki lub specjalnej foremki do uszek.

Przygotowanie Farszu: Przygotuj farsz według własnych preferencji, np. mieszankę mięsa mielonego, drobno posiekane grzyby z kapustą, cebulę i przyprawy. Farsz powinien być dobrze doprawiony, aby nadać uszkom smak.

Składanie Uszek: Nałóż niewielką ilość farszu na środek każdego kółka ciasta. Złóż ciasto na pół, łącząc brzegi i zlepiając uszko. Upewnij się, że dobrze złączyłeś ze sobą brzegi ciasta, aby farsz nie wyciekł podczas gotowania.

Gotowanie Uszek: Gotuj uszka w osolonym wrzątku przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową.

Gorące uszka połóż na talerzu, a następnie zalej czerwonym barszczem. Całość możesz udekorować śmietaną. Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki