Sałatka tatarska ze śledziem
Podczas wigilijnej kolacji na stole powinno według tradycji znajdować się dwanaście potraw. W polskich domach od lat niezwykle popularną rybą tuż obok karpia jest śledź. Można śmiało stwierdzić, że Polacy go pokochali! Śledzie z olejem, śmietaną, czy po kaszubsku. Coraz większą popularnością cieszy się również sałatka tatarska ze śledziem. Sprawdź, jak przyrządzić w prosty sposób pyszną sałatkę ze śledziem i ananasem, posypaną płatkami chilli! Takiego połączenia nikt z twoich gości przy wigilijnym stole raczej się nie spodziewa!
Przygotowanie sałatki po tatarsku ze śledziem jest niezwykle proste. Jakich składników będziesz potrzebować?
SKŁADNIKI
- 6 sztuk filetów śledziowych
- 6 plasterków ananasa z puszki
- 3 jajka
- Papryka konserwowa
- Słoiczek sosu tatarskiego
- 1/2 dojrzałego granatu
- Chilli - płatki
- 1/2 szklanki octu spirytusowego
- 1 litr wody
PRZYGOTOWANIE
Filety śledziowe należy wymoczyć w wodzie z octem. Trzymamy je do momentu jak nadmierna słoność, zostanie zastąpiona lekkim octowym posmakiem. Jajka gotujemy na twardo. Następnie kroimy je w kostkę. To samo robimy z plasterkami ananasa oraz papryką.
Wymoczone śledzie odsączamy, kroimy w kostkę i dodajemy do już wcześniej skrojonych jajek, papryki oraz ananasa. Na koniec dodajemy sos tatarski i wszystko mieszamy. Całość posypujemy pestkami granatu oraz płatkami chilli. Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?