Przepis na idealną zimową herbatę
Najpopularniejsza zimowa herbatka parzona jest z czarnej herbaty, najlepiej liściastej - ma ona więcej aromatu, a przecież o to chodzi, aby zimowy, rozgrzewający napar był aromatyczny. Do gorącego napoju dokładamy dodatki: przyprawy i owoce, które dodadzą mu smaku.
Do parzenia rozgrzewających naparów unika się herbaty zielonej, która również ma wielu zwolenników. Ma ona niestety właściwości wychładzające.
Jakie dodatki można wrzucić do zimowej herbatki? Sprawdź:
Otwórz galerię zdjęć
Aromatyczna herbata rozgrzewająca na zimę
Zimowa herbata jest nie tylko smaczna. Dzięki wielu dodatkom i przyprawom korzennym ma wiele korzyści dla organizmu:
- ma pozytywny wpływ na ciśnienie krwi
- dzięki zawartości przeciwutleniaczy spowalnia starzenie się
- reguluje metabolizm
- imbir ma właściwości przeciwgorączkowe i przeciwzapalne.
Jak zrobić rozgrzewającą herbatę na jesień i zimę? Wykonanie jest dziecinnie proste i nie zajmuje dużo czasu.
- Na początku pomarańczę należy dokładnie umyć i pokroić w plastry. Kawałki owoc należy rozdzielić między szklanki lub kubki.
- Do wybranych naczyń z pomarańczą należy zetrzeć kawałek imbiru.
- Do szklanek lub kubków należy włożyć po 2 sztuki suszonych goździków i po 1 lasce cynamonu.
- Do kubka należy wlać miodu, soku malinowego i dodać gałązkę rozmarynu.
- Następnie należy do zaparzacza do herbaty typu prasa francuska (french press) wsypać liście herbaty i zalać wrzątkiem. Po paru minutach można rozlać herbatę do kubków z dodatkami.
- Herbata zimowa jest gotowa do podania.
Herbata rozgrzewająca z rumem
Zimowy napar można oczywiście według własnego pomysłu i gusty urozmaicić innymi składnikami. Często do rozgrzewającej herbaty dodaje się różne nalewki. Do czarnej herbaty pasuje smakiem nalewka z pigwy. Popularnym dodatkiem do rozgrzewającego napoju jest też nalewka z imbiru.
Zobacz w galerii zdjęć najpopularniejsze dodatki do herbaty zimowej:
Alkoholem, który używa się także do herbaty "z prądem" jest rum. Oprócz trunku oczywiście do herbaty można dodać miód i pokrojoną w plasterki cytrynę. Są również zwolennicy herbaty z rumem i rodzynkami.
Zimowy napar z herbaty z imbirem i miodem
Imbir jest najczęściej używanym dodatkiem do zimowej herbaty i ma nie tylko właściwości rozgrzewające. Ma także cechy antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i wykrztuśne, dlatego często herbata doprawiona korzeniem imbiru jest podawana przy przeziębieniu i grypie.
Rozgrzewająca zimowa herbata słodzona jest zazwyczaj miodem, jednak należy wiedzieć jak ją posłodzić, jeśli nie chcemy, aby nie stracił swoich właściwości. Przede wszystkim należy pamiętać, by dodawać miód do lekko ostudzonego napoju.

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?