Bezpłatny e-book z jesiennymi posiłkami od NFZ. Jak można go zdobyć?
Aby ułatwić planowanie zdrowych, jesiennych posiłków Narodowy Fundusz Zdrowia wydał e-booka z 25 przepisami na posiłki z sezonowych składników. W publikacji pod tytułem „Kuchenne inspiracje z NFZ. Jesień” znajdziemy pomysły na rozgrzewające śniadania, zupy, obiady, a także przekąski i sałatki z wykorzystaniem m.in. dyń, jabłek i śliwek. Potrawy są pełne witamin, składników mineralnych i błonnika, a dzięki przyprawom mają niedużo soli.
E-book dostępny jest bezpłatnie na stronie internetowej: www.diety.nfz.gov.pl/e-booki. Można go zapisać w komputerze lub wydrukować i korzystać przy planowaniu i gotowaniu posiłków.
Tu pobierzesz bezpłatnie ebook. "Kuchenne Inspiracje z NFZ. Jesień"
„Kuchenne Inspiracje z NFZ. Jesień” to jeden z wielu publikowanych przez NFZ specjalistycznych e-booków dotyczących prawidłowego odżywiania się. Na tej samej stronie znajdziemy też takie publikacje jak „Dieta w leczeniu trądziku” czy „Żywienie w zespole jelita nadwrażliwego IBS”.
Tu znajdziesz przygotowane przez NFZ bezpłatne e-booki na temat odżywiania
E-booki są częścią prowadzonego przez NFZ portalu z bezpłatnymi dietami dostępnego pod adresem www.diety.nfz.gov.pl. Zawiera on 8 tys. przepisów zebranych w 12 różnych planach dietetycznych przeznaczonych dla osób o różnych potrzebach, w tym cierpiących na schorzenia przewlekłe czy depresję. Dietetycy NFZ przygotowali bowiem takie posiłki, które dzięki swoim składnikom i sposobie ich przygotowania wspierają leczenie schorzeń i zmniejszają ryzyko powikłań. Wszystkie oparte są na zaleceniach diety DASH, która uchodzi obecnie za najzdrowszą. Dieta ta opiera się na dużej ilości warzyw i owoców, produktów pełnoziarnistych, chudym nabiale, drobiu i rybach, a także na strączkach, orzechach i zdrowych tłuszczach.
Aby skorzystać bezpłatnych diet wystarczy się zalogować i wybrać odpowiedni dla siebie plan oraz dostosować go do swoich potrzeb.
- Posiłki z naszych jadłospisów są pyszne, tanie, można zaplanować dzień, określając liczbę posiłków, kalorii, a także zrezygnować z glutenu czy laktozy, jeśli nam nie służą – zachęca Anna Leder z Łódzkiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ.
Co ważne, posiłki można wymieniać, dopasowując je do budżetu czy tego, co lubimy jeść. Ułatwieniem dla użytkownika jest też lista zakupów, na której możemy łatwo zaznaczyć produkty, które mamy już w domu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?