MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ta dieta pomoże przetrwać zmianę czasu i przesilenie wiosenne. Co włączyć do wiosennego menu?

Patrycja Wacławska
Patrycja Wacławska
Aby dobrze wejść w wiosenny czas, warto zadbać o odpowiednią dietę
Aby dobrze wejść w wiosenny czas, warto zadbać o odpowiednią dietę 123RF
Po zimowych miesiącach chętnie zwiększamy aktywność na świeżym powietrzu, co stanowi często spore wyzwanie dla naszego organizmu. Aby dobrze wejść w wiosenny czas, warto zadbać o odpowiednią dietę, w której na pewno nie powinno zabraknąć warzyw i jajek.

Na przełomie zimy i wiosny wiele osób zmaga się ze skutkami przesilenia wiosennego. Nagle podnosi się temperatura, zmienia ciśnienie i wydłuża dzień, a my odczuwamy zmęczenie, osłabienie i problemy z koncentracją. Sposobem na poradzenie sobie z tymi dolegliwościami jest dobór właściwych produktów spożywczych, które trafiają na nasze talerze. Najróżniejszych diet dostosowanych do pory roku można znaleźć bardzo dużo. Skupmy się jednak na kilku podstawowych wytycznych, którymi dobrze jest kierować się, konstruując swój wiosenny jadłospis.

To musi znaleźć się na talerzu

Z wiosennej diety warto wyeliminować żywność wysoko przetworzoną, a postawić na produkty zawierające pełnowartościowe białko (np. ryby), tłuszcze (np. oliwę z oliwek) i węglowodany (kasze, makarony). Niezwykle ważnym składnikiem wiosennych posiłków są też warzywa, a szczególnie nowalijki. Stanowią najlepsze źródło błonnika, witamin i mikroelementów niezbędnych do funkcjonowania organizmu. Sałatę, rzodkiewkę, szczypior czy zielonego ogórka najlepiej jeść na surowo i dodawać wszędzie, gdzie to tylko możliwe.

Więcej witaminy D

Spożywane produkty powinniśmy dobierać w taki sposób, aby optymalnie uzupełniać niedobory składników po zimie. Szczególnie istotna jest witamina D wytwarzana w skórze pod wpływem słońca. Przygotowując się na bezpośrednie spotkanie z promieniami słonecznymi, należy uzupełnić niedobór.

– Dobrym źródłem witaminy D, zdrowej też dla kości i zębów, są jajka – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Jedno duże jajo, a właściwie żółtko, zawiera 50 IU witaminy D3. Znajdują tam się również witamina A i żelazo.

Jajka na sprawny umysł

Jajka to także źródło białka o najwyższej wartości biologicznej, które jest w 100 proc. przyswajalne przez organizm człowieka. Ale to nie wszystko. Wiosną zwykle mamy wiele nowych pomysłów, warto zatem zadbać o poprawienie wydajności umysłowej, pamięci i koncentracji. Zawarte w jajach substancje, takie jak cholina, lecytyna i witamina B12, korzystnie wpływają na kondycję mózgu. Szczególnie ten pierwszy składnik stanowi budulec neuronów i komórek glejowych w mózgu.

– Jajka w codziennym menu pozwolą długo zachować sprawny umysł – mówi Tomasz Jokiel. – I generalnie są idealnym produktem w wiosennej diecie, ponieważ zawierają składniki odżywcze pomagające w pozimowym rozruchu. Spożywajmy je zatem pod różnymi postaciami łącząc z nowalijkami. To najlepszy sposób, aby nasze posiłki były urozmaicone i zdrowe.

Mniej cukru i kawy

Ograniczenie cukru w diecie jest wskazane cały rok, ale wiosna stanowi idealny moment, aby zrobić pierwszy krok. Nadmiar „słodkiego” prowadzi do nadmiernego gromadzenia się tkanki tłuszczowej, ale też pogarsza nastrój, powoduje przemęczenie i zwiększa ryzyko nowotworów oraz cukrzycy. Wprawdzie zaraz po spożyciu odczuwamy przypływ energii, ale kiedy poziom cukru spada, stajemy się ospali lub nadpobudliwi. Od czego zacząć? Powinniśmy ograniczyć słodzenie herbaty i kawy, skończyć z piciem słodzonych napojów i jedzeniem słodyczy. Należy też uważać na produkty uważane za zdrowe np. suszone owoce – są bowiem wysoko kaloryczne. Cukier można zastępować np. ksylitolem, a z czasem zaczniemy odczuwać naturalną słodycz w zjadanych produktach spożywczych.

Podobnie jak cukier, warto też ograniczyć wiosną picie kawy – kofeina może powodować zmęczenie, a czarny napój spożywany w nadmiarze wysusza i zakwasza, co odbija się m.in. na kondycji skóry i przyśpiesza starzenie. Pijmy więc tylko filiżankę dziennie, do południa – najlepiej z ekspresu lub mieloną, unikajmy kawy rozpuszczalnej i w jednorazowych woreczkach 3w1.

Woda jest zdrowa

Zamiast kawy korzystnie jest pić wiosną wodę mineralizowaną niegazowaną lub przegotowaną – najlepiej ok. 2 litry dziennie. Zimą przeważnie pijemy jej znacznie mniej, a tymczasem jest niezbędna przy usuwaniu z organizmu toksyn i wspomaganiu przebiegu procesów metabolicznych. Przykładowo pomaga pobudzać do działania mięśnie, a wiosną więcej się ruszamy – trenując, pracując w ogrodzie czy jeżdżąc rowerem. Mięśnie składają się z włókien, ścięgien i wody, której jest aż 70 proc. Dlatego ważne jest jej regularne uzupełnianie. Woda jest też niezbędna, aby utrzymać w dobrym stanie skórę, wpływa na prawidłową pracę nerek i funkcjonowanie jelit.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki