Burak to warzywo, które posiada wiele wartości odżywczych, a nawet leczniczych. Przez wielu smakoszy są określane jako superfoods, które wciąż zyskują na modzie.
Spis treści
Właściwości lecznicze buraka
Burak swoje właściwości lecznicze zawdzięcza betainie, która odpowiada za kolor. Dzięki niej, osoby spożywające buraki mogą liczyć na lepszą odporność, zapobiec przedwczesnemu starzeniu się, a także w pewnym stopniu zapobiec nowotworom.
Składniki odżywcze buraków
Burak zawiera w sobie wiele składników mineralnych. Jest bogaty w cynk, magnez, potas, żelazo, fosfor. Zawiera również witaminy z grupy B, C, E, K, A.
Jak spożywać buraki?
Specjaliści polecają picie surowego soku z buraków. Gotowanie nie jest zalecane, ponieważ składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie. Dobrym zwyczajem jest też pieczenie ich w piekarniku i obieranie ze skórki dopiero przed spożyciem.
Jak przygotować sok z buraka?
Najprościej przygotować surowego buraka w sokowirówce lub wyciskarce wolnoobrotowej. Powstanie nam wtedy pyszny sok z mnóstwem wartości odżywczych.
2-3 buraki należy umyć, obrać i wrzucić do wyciskarki. Do soku warto także wycisnąć jabłko lub marchew, by zneutralizować mdły smak warzywa.
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?