W skrócie:
Sałatka z sałaty masłowej. Najlepszy dodatek do obiadu
Mam dla ciebie przepis na wyśmienitą sałatę ze śmietaną na słodko-kwaśno. Tak przygotowywała ją moja babcia i mama. Ja również często sięgam po ten przepis. Śmietana do sałaty z tego przepisu jest jednocześnie słodka i lekko kwaskowata. Dzięki temu całość jest wyrazista i orzeźwiająca. Sałatkę najczęściej podaję do pieczonego kurczaka czy roladek schabowych. Najważniejsze, by sos był wyraźnie kwaśny, pachnący cytryną oraz doprawiony cukrem. Serdecznie polecam, takie połączenie naprawdę się sprawdza i smakuje wyśmienicie.
Zobacz w galerii, jak zrobić oryginalną sałatę do obiadu.
Przepis na słodko-kwaśną sałatę ze śmietaną
czas przygotowania: ok. 20 minut
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 duża sałata masłowa,
- 300 g śmietany 18%,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżeczki cukru,
- pół łyżeczki soli.
Jak zrobić najlepszą sałatę ze śmietaną do obiadu? Przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie:
- Sałatę umyłam dokładnie w letniej wodzie. Najlepiej dwa razy zanurzyć wszystkie liście w wodzie i wypłukać.
- Osuszyłam liście sałaty.
- Porwałam liście rękami na mniejsze kawałki i przełożyłam do dużej miski.
- Umyłam cytrynę, przekroiłam i wycisnęłam sok.
- W oddzielnej miseczce wymieszałam śmietanę z cukrem, solą i sokiem z cytryny.
- Polałam sałatę słodko-kwaśnym sosem i wymieszałam. Najlepiej podawać ją od razu.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?