Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudnij ze smakiem - Uczta z soczewicą w roli głównej

Konrad Gaca
Nadszedł czas podsumowania majowej edycji konkursu "Chudnij ze smakiem". Tym razem czekaliśmy na Wasze pomysły dań z wykorzystaniem soczewicy. Propozycje, jakie otrzymaliśmy, były znakomite i pokazują, że można dbać o linię i formę, jedząc równocześnie pyszne dania.

W maju to Anita Szlachta otrzymała nagrodę miesiąca w postaci 28-dniowego bezpłatnego dostępu do programu dietetyczno-treningowego Gaca System. To wyróżnienie za przepis na, jak mówią Niemcy, "linsensuppe", czyli zupę z soczewicy. "Jej przygotowanie jest niezwykle proste" - reklamuje swoje danie pani Anita i trudno nie przyznać jej racji.

Przyjrzyjmy się składnikom tego dania i ich właściwościom zdrowotnym. Soczewica odznacza się bardzo wysoką zawartością protein. To nie jedyny jej plus. Ma także duże ilości żelaza i kwasu foliowego, które ułatwią powstawanie czerwonych krwinek. Kwas foliowy korzystnie wpłynie na funkcjonowanie układu nerwowego, mózgu oraz dobre samopoczucie, będzie także oddziaływać na układ pokarmowy. Soczewica jest także dobrym źródłem błonnika, sprawdzonego sojusznika we wszystkich dietach. Osoby będące w trakcie odchudzania powinny pamiętać, że posiłki z dużą zawartością błonnika sprawiają, że dłużej jesteśmy najedzeni i łatwiej jest nam zapanować nad apetytem i pokonywać pokusę podjadania. Błonnik korzystnie wpływa na poziom cholesterolu i ciśnienia. Pomaga usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i jest polecany jako sprawdzony środek chroniący przed rozwojem nowotworów układu pokarmowego.

Dlaczego warto jeść marchew? Oprócz najbardziej oczywistej odpowiedzi: "bo jest smaczna", mamy jeszcze kilka, znacznie bardziej racjonalnych. Oprócz smaku marchewka powinna kusić nas niską kalorycznością i dużą zawartością substancji odżywczych. Jest powszechnie znana jako najbogatsze źródło beta-karotenu. Bez niego nasz organizm miałby duże kłopoty z wytworzeniem witaminy A, to natomiast oznaczałoby problemy ze wzrokiem, skórą, włosami, paznokciami i wiele innych. W marchwi nie brakuje także potasu (pomagającego utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i mającego działanie moczopędne), błonnika, kwasu foliowego i witamin z grupy B, tak ważnych w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego i nerwowego.

Dodatek czosnku poprawi nie tylko aromat zupy. Ta roślina słynie ze swoich potężnych właściwości antybakteryjnych i przeciwgrzybicznych, wspomaga pracę układu krążenia oraz jelit. Także cebula pomaga rozprawiać się z mikrointruzami, jakimi są różne rodzaje grzybów i bakterii. Ponadto jedząc cebulę, dostarczamy organizmowi witaminy C, B2 i P, a także minerały, magnez, fosfor, cynk, krzem i siarkę. Dzięki tym składnikom cebula pomaga wzmacniać włosy, kości, reguluje poziom cukru i cholesterolu.

Wiele osób może zaskoczyć obecność ziemniaków w nagrodzonym daniu. Nie cieszą się one zbyt dobrą opinią i wiele osób przypisuje im tuczące właściwości. Owszem, źle przygotowane i jedzone w nadmiarze np. smażone w głębokim tłuszczu i obsypane górą soli, popsują najlepszą sylwetkę. Podane w sposób zaproponowany przez panią Anitę nie zaszkodzą. Ziemniaki zawierają m.in. witaminy B5 i C oraz duże ilości potasu.

Zupa krem z czerwonej soczewicy według przepisu Anity Szlachty

Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 duże cebule
  • 4-5 marchewek
  • parę ząbków czosnku
  • łyżeczka curry bez soli

Wykonanie:
Szklankę czerwonej soczewicy wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, moczymy minimum godzinę, płuczemy i wstawiamy na ogień do lekkiego gotowania. W tym czasie obieramy 2-3 ziemniaki, 2 duże cebule, 4-5 marchewek oraz parę ząbków czosnku. Wszystko kroimy i wrzucamy do gotującej się już soczewicy. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, dodajemy łyżeczkę curry i blenderem miksujemy na krem. Podajemy koniecznie z ćwiartką cytrynki, którą wciskamy do przygotowanej miseczki zupki.

***

1) Konkurs "Chudnij ze smakiem" zakończony!

Zabawa miała proste zasady. My przez siedem kolejnych miesięcy prezentowaliśmy zalety jednego produktu spożywczego, podawaliśmy dodatki do niego, a zadaniem Czytelników było skomponowanie w oparciu o nie posiłku zgodnego z założeniami Gaca System. Przez kolejne tygodnie prezentowaliśmy potrawy opracowane przez osoby, które korzystając z Gaca System, zrzuciły zbędne kilogramy, a teraz bez problemu utrzymują formę. Na pewno wielu z Was w tych przepisach odnalazło inspirację do stworzenia własnych, nie tylko konkursowych, dań, które na stałe zagoszczą na Waszych stołach.

2) Nagroda miesiąca

Co miesiąc autor najlepszego przepisu w nagrodę otrzymywał bezpłatny 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne - usługę dostępną przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Od jesieni ubiegłego roku te nagrody otrzymało aż 49 osób z całej Polski. Zwycięstwo w konkursie miesiąca stawało się przepustką do walki o nagrodę główną.

3) Nagroda główna

3 tysiące złotych i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania otrzyma autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą:

  • Konrad Gaca,
  • znany polski kucharz,
  • przedstawiciel grupy Polskapresse.

O rozstrzygnięciach podjętych przez kapitułę powiadomimy na uroczystej Gali, jaka odbędzie się w 3 tygodniu września i będzie równocześnie zakończeniem 9 edycji akcji Chudniesz - Wygrywasz Zdrowie. Na uroczystości poznamy także zwycięzcę konkursu literackiego na temat odchudzania, który już po raz szósty ogłosimy za tydzień. Wszystkie informacje będą również umieszczane na stronie internetowej www.gacasystem.pl.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki