Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mięso z kurczaka powoduje raka? Są badania dotyczące wpływu spożywania drobiu! Naukowcy dokonali przerażającego odkrycia!

KOR
W Polsce, według danych Instytutu Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, przeciętny Polak zjada rocznie około 40,5 kg wieprzowiny, 30 kg drobiu i 4 kg wołowiny.„Atlas mięsa” od 10 lat wydawany jest przez Fundację im. Heinricha Bölla w Warszawie we współpracy z Instytutem na rzecz Ekorozwoju
W Polsce, według danych Instytutu Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, przeciętny Polak zjada rocznie około 40,5 kg wieprzowiny, 30 kg drobiu i 4 kg wołowiny.„Atlas mięsa” od 10 lat wydawany jest przez Fundację im. Heinricha Bölla w Warszawie we współpracy z Instytutem na rzecz Ekorozwoju pixabay.com
Naukowcy z Uniwersytetu w Oksfordzie przeprowadzili szereg badań, których celem było określenie wpływu regularnego spożywania mięsa kurczaka na ryzyko rozwoju raka. Po pięciu latach analizy naukowcy doszli do wniosku: istnieje związek między konsumpcją drobiu a trzema rodzajami nowotworów.

Regularne jedzenie mięsa z kurczaka wpływa na rozwój nowotworów!

W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wzięło udział ponad 475 tysięcy Brytyjczyków w wieku od 37 do 73 lat. Zdrowie osób, które zostały objęte badaniem monitorowano przez pięć lat.

Naukowcy zauważyli, że u ponad 23 tysięcy badanych osób zdiagnozowano nowotwory w tym okresie. Dodatkowo zaobserwowano, że spożywanie kurczaka wydawało się być związane z czerniakiem, rakiem prostaty i chłoniakiem nieziarniczym.
Warto nadmienić, że poza drobiem badani spożywali również mięso czerwone, a samo badanie nie uwzględniało sposobu przygotowania mięsa.

"Naukowcy znaleźli jedynie związek między jedzeniem mięsa kurczaka a nowotworami. To nie jest żaden mechanizm. Nie oznacza to, że jedzenie drobiu powoduje raka" - skomentowała Dr Penny Adams.

Ostatecznie w raporcie końcowym naukowcy stwierdzili, że konieczne są dalsze badania, które pozwolą na lepsze zrozumienie związku między spożywaniem drobiu a ryzykiem zachorowania na nowotwór.

Ile mięsa spożywają Polacy?

Szacuje się, że do 2029 roku produkcja mięsa na świecie zwiększy się o kolejne 40 mln ton, osiągając poziom 366 mln ton rocznie – wynika z danych zawartych w „Atlasie Mięsa 2022”. Polska obecnie jest jednym z największych producentów mięsa w Europie.

Na całym świecie możemy obserwować wzrost spożycia mięsa. W ciągu ostatnich 20 lat światowa konsumpcja mięsa zwiększyła się ponad dwukrotnie, sięgając 320 mln ton w 2018 roku. Z kolei większość krajów w Europie od lat ma stałe i wysokie statystyki spożycia. W Polsce w 2021 roku odnotowano średnie spożycie mięsa na poziomie 79 kg rocznie.

W Polsce, według danych Instytutu Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, przeciętny Polak zjada rocznie około 40,5 kg wieprzowiny, 30 kg drobiu i 4 kg wołowiny.

„Atlas mięsa” od 10 lat wydawany jest przez Fundację im. Heinricha Bölla w Warszawie we współpracy z Instytutem na rzecz Ekorozwoju

Mięso z kurczaka powoduje raka? Są badania na temat wpływu spożywania drobiu! Naukowcy dokonali przerażającego odkrycia!

W Polsce, według danych Instytutu Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, przeciętny Polak zjada rocznie około 40,5 kg wieprzowiny, 30 kg drobiu i 4 kg wołowiny.„Atlas mięsa” od 10 lat wydawany jest przez Fundację im. Heinricha Bölla w Warszawie we współpracy z Instytutem na rzecz Ekorozwoju

Mięso z kurczaka powoduje raka? Są badania dotyczące wpływu ...

od 7 lat
Wideo

Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki