W skrócie:
Mam dla ciebie sprawdzony przepis na słoneczne ciasto arbuz. Ten pyszny smakołyk zaskakuje wyglądem i smakiem. Sekret tkwi w galaretce ze zmiksowanego arbuza. Przygotowanie ciasta jest łatwe, ale zabiera sporo czasu, ponieważ musimy upiec szpinakowy biszkopt, przygotować krem, galaretkę, a następnie dać ciastu czas, by galaretka stężała. Jednak warto się postarać, bo efekt będzie obłędny. Ciasto arbuz najlepiej smakuje podawane na zimno.
Zobacz w galerii, jak zrobić wyśmienite ciasto arbuz
Przepis na ciasto arbuz
Czas przygotowania: 1,5 godziny+ czas na stężenie galaretki ok. 2 godziny.
Porcja na dużą blaszkę.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
Szpinakowy biszkopt:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 120 ml oleju rzepakowego,
- szklanka cukru,
- 450 g szpinaku świeżego lub mrożonego rozdrobnionego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
Krem:
- 500 g serka mascarpone schłodzonego,
- 500 ml śmietanki 36 procent schłodzonej,
- 6 łyżek cukru pudru (jeśli wolisz mniej słodkie ciasta, to dodaj połowę porcji),
- opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 1 łyżka żelatyny namoczona w 100 ml wody,
Galaretka arbuzowa:
- ok. połowę arbuza (po pokrojeniu i zmiksowaniu ok. 1 litr),
- 4 łyżki cukru pudru,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki żelatyny,
- borówki do dekoracji.
Jak zrobić ciasto arbuz?
Sposób przygotowania:
- Zrób szpinakowy biszkopt: szpinak rozmroź i bardzo dokładnie odciśnij z wody za pomocą ręcznika papierowego. Jeśli używasz świeżych liści, to je najpierw zmiksuj blenderem.
- Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę.
- Powoli wlej olej, miksuj, aż połączy się z jajkami.
- Zmniejsz obroty miksera i dodaj porcjami szpinak.
- Na koniec dodaj do ciasta mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 35 min w 170 stopniach Celsjusza. Gotowe ciasto wyjmij z formy i wystudź.
- Zrób galaretkę arbuzową: pokrój arbuza na kawałki, wybierając pestki. Całość zmiksuj i przeciśnij przez sito.
- Dodaj do arbuza cukier puder i sok z cytryny do smaku.
- Żelatynę namocz w niewielkiej ilości przegotowanej, ciepłej wody.
- Gdy żelatyna się rozpuści, wlej ją do zmiksowanego arbuza i wymieszaj.
- Schowaj całość do lodówki, by arbuzowa galaretka stężała.
- Zrób krem: bitą śmietanę ubij z cukrem i wanilią, dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości ciepłej, przegotowanej wody, nieco wystudź i dodaj do kremu. Wymieszaj.
- Ciasto podziel na dwa blaty i posmaruj je kremem. Schowaj do lodówki.
- Gdy galaretka arbuzowa będzie już niemal gotowa, przełóż ją na ciasto i udekoruj borówkami.
- Schowaj ciasto arbuz na ok. 2 godziny do lodówki. Gotowe.
Czy warto jeść arbuza?
Arbuz to bardzo popularny owoc o słodkim orzeźwiającym smaku. Jest on niskokaloryczny — w 100 g produktu jest jedynie 36 kcal. Bez obaw mogą po niego sięgać osoby dbające o linię. Dodatkowo ten pyszny owoc wspomaga nawadnianie organizmu, ponieważ w 92 proc. składa się z wody.
Arbuz dostarcza także witaminę A i witaminę C oraz mniejsze ilości witamin z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak magnez, fosfor, potas, miedź i mangan. Ale ceniony jest przede wszystkim za obecność przeciwutleniaczy, w szczególności likopenu, który wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe i korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy — czytamy w artykule Marty Siesickiej-Osiak na Stronie Zdrowia.
Zastosowanie arbuza w kuchni
Arbuz smakuje wyśmienicie zarówno w słodkich deserach, jak i wytrawnych sałatkach. Świetnie komponuje się ze słoną fetą, czy oliwkami oraz polany sosem winegret z bazylii.
Co można przygotować z arbuza?
- sorbet arbuzowy,
- lody arbuzowe,
- lemoniadę arbuzową,
- sałatkę owocową z arbuzem,
- sałatkę z arbuzem i fetą,
- zupę arbuzową.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?